Wszelkie surówki z kiszonej
kapusty są w naszej rodzinie bardzo lubiane .Dziś smażyłam nototenię w cieście
. To cóż można było do niej podać - kiszoną kapustkę .Wnuczka lubi taka z
utartą marchewką i odrobiną majonezu .A że miałam jeszcze bordową marchewkę to
zrobiłam kapustkę z nią .Smak taki jak ze zwykłą - za to kolor niespodziewany .
Czas : 20 minut
Składniki :
30 dag kiszonej kapusty
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
½ łyżeczki pieprzu białego mielonego
1 bordowa marchewka
2 łyżki majonezu
Z kapusty usunąć duże kawałki (
tzw. ,, uszy " ' to jest kawałki uszatkowanego głąba ). Spróbować czy nie
jest za kwaśna .=- jeśli trzeba to lekko przepłukać . Marchew obrać i utrzeć na
tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Wymieszać z kapustą uciskając . Dodać
majonez .
Zamieszać i zostawić na kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą ,
cukrem i pieprzem .
Oczywiście równie smaczna
będzie z żółtą czy czerwoną marchewką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz