czwartek, 8 marca 2012

Farfale- kapusta-kapusta-grzyb


Może dla kogoś jest to zwykła potrawa .Może ktoś gościom by jej nie podał .Dla mnie jest to ósmy cud świata i danie świąteczne . Kiedy chcę sobie poprawić humor , sprawić przyjemność Rodzince lub znajomym - gotuję łazanki z kapustą . W zasadzie to raz to są łazanki , raz Farfale , czasem Penny .Może też być w wersji z grzybami , z samej kiszonej kapusty , z samej słodkiej , z mieszanych kapustek , z boczkiem , kiełbasą . Uwielbiam kluchy z kapustą i już . Więc na  Dzień Kobiet dziś na obiad Farfale z kapustkami ( kiszoną i słodką ) .
Czas : 2,5 godziny

Składniki :
35 dag suchego makarony Farfale
1/2 kg kiszonej kapusty ( z marchewką )
1/2 kg białej kapusty
1/2 szklanki oliwy  z pestek winogron
pieprz  mielony                  
2 łyżki masła
2 cebule
kilka suszonych grzybów


Kapustę kiszoną  wypłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą i gotować przez  godzinę . Odcedzić .

 Kapustę białą pokroić w drobne paski , zalać lekko osoloną wodą i gotować godzinę - odcedzić .Grzyby namoczyć , ugotować w małej ilości wody i bardzo drobno pokroić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ). 

Podsmażyć na 2 łyżkach oleju  pokrojoną w ,,piórka" cebulę .

Odsączyć obie kapusty . Wymieszać z cebulą , olejem i masłem , grzybami . Włożyć do garnka z grubym dnem i dusić ok. 30 minut .Doprawić do smaku pieprzem .
Makaron ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić . Dodać do garnka z kapustą .Wymieszać . Zostawić pod przykryciem na 10 minut .


* Jak zwykle podpowiadam - podaję przepis jak robi się potrawę od początku , ale polecam gotowanie kapusty osobno w większej ilości i mrożenie w porcjach . Potem gotuje tylko makaron , mieszam z kapustą i chwilę duszę .


2 komentarze:

Ola pisze...

uwielbiam łazanki, ja jeszcze dodaję mięso ;)

gruszka pisze...

wyglądają przepysznie :)