Może dla
kogoś jest to zwykła potrawa .Może ktoś gościom by jej nie podał .Dla mnie jest
to ósmy cud świata i danie świąteczne . Kiedy chcę sobie poprawić humor ,
sprawić przyjemność Rodzince lub znajomym - gotuję łazanki z kapustą . W
zasadzie to raz to są łazanki , raz Farfale , czasem Penny .Może też być w
wersji z grzybami , z samej kiszonej kapusty , z samej słodkiej , z mieszanych
kapustek , z boczkiem , kiełbasą . Uwielbiam kluchy z kapustą i już . Więc
na Dzień Kobiet dziś na obiad Farfale z
kapustkami ( kiszoną i słodką ) .
Czas : 2,5
godziny
Składniki
:
35 dag suchego makarony Farfale
1/2 kg kiszonej kapusty ( z
marchewką )
1/2 kg białej kapusty
1/2 szklanki oliwy z pestek winogron
pieprz mielony
2 łyżki masła
2 cebule
kilka suszonych grzybów
Kapustę
kiszoną wypłukać by nie była za kwaśna .
Zalać wodą i gotować przez godzinę .
Odcedzić .
Kapustę białą pokroić w drobne paski , zalać lekko osoloną wodą i
gotować godzinę - odcedzić .Grzyby namoczyć , ugotować w małej ilości wody i
bardzo drobno pokroić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ).
Podsmażyć na 2
łyżkach oleju pokrojoną w ,,piórka"
cebulę .
Odsączyć
obie kapusty . Wymieszać z cebulą , olejem i masłem , grzybami . Włożyć do
garnka z grubym dnem i dusić ok. 30 minut .Doprawić do smaku pieprzem .
Makaron
ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić . Dodać do garnka z kapustą .Wymieszać .
Zostawić pod przykryciem na 10 minut .
* Jak
zwykle podpowiadam - podaję przepis jak robi się potrawę od początku , ale
polecam gotowanie kapusty osobno w większej ilości i mrożenie w porcjach .
Potem gotuje tylko makaron , mieszam z kapustą i chwilę duszę .
2 komentarze:
uwielbiam łazanki, ja jeszcze dodaję mięso ;)
wyglądają przepysznie :)
Prześlij komentarz