Zaczął się sezon na botwinkę -
ta majowa jest najlepsza .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 udko kurczaka
włoszczyzna ( bez kapusty
najlepiej młoda )
1 pęczek botwinki
1 burak
½ pęczka koperku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
6 rzodkiewek
3 łyżki pokrojonego szczypiorku
pieprz mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki
18% ( lub 30 % )
sok z cytryny
cukier
3 szklanki wody
sól
maggi
Obrać warzywa .Włożyć z mięsem , przekrojonym na 4 części
burakiem i szczyptą soli do garnka i zalać woda . Gotować 45 minut. Botwinkę
umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i
olej .Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając .Z wywaru
wyjąć mięso , pietruszkę, burak ,por i
seler . Wrzucić podsmażoną botwinkę i ½ pokrojonego koperku. Gotować na małym
gazie 10 minut. Zabielić śmietaną .Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą . maggi i mielonym pieprzem . Buraka utrzeć i włożyć z
powrotem do garnka. Na talerzu dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki ( maja
być chrupiące ) , posypać resztą kopru i
szczypiorem .
Mięso i warzywa z wywaru użyć
na pierogi, krokiety , paszteciki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz