wtorek, 1 maja 2012

Pekinka + biała kiełbasa na pomidorowo


Zwyczajne ,,czyszczenie" lodówki. Kapusta pekińska jaką bym nie kupiła jest za duża .Z ilością białej kiełbasy kupionej na Święta jak zwykle przedobrzyłam .
Nie chciało mi się dziś  wymyślać pracochłonnego posiłku . Skończyło się więc na takim ,,udawanym " bigosie .




Czas : 1 godzina

Składniki :

1/2 kapusty pekińskiej
3 małe białe kiełbasy parzone
1 cebula
1/2 średniej marchewki
10 dag wędzonki ( boczek , bekon , wędzonka bamberska - byle tłustawe )
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego do smaku
sól
cukier
pieprz mielony
1,5 łyżki mąki
1 kostka bulionu warzywnego Knorra
1/4 szklanki oleju z pestek winogron

Kapustę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści i pokroić w paseczki. Obrać marchewkę, umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Obraną cebulę pokroić w piórka a potem na pół. Wrzucić kapustę, marchew i cebulę do garnka . 


Wlać 1/4 szklanki oleju i smażyć mieszając aż warzywa zmiękną .
Wędzonkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni na rumiano. 


Dodać do garnka z kapustą .
Białą kiełbasę pokroić w pół plasterki i też wrzucić do kapusty.
Zalać 1,5 szklanki wody. Dołożyć kostkę bulionową , listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ( na małym gazie ) pod uchyloną pokrywką ok. 45 minut. Woda powinna się zgotować tak by kapusta była gęsta.


Doprawić do smaku koncentratem , pieprzem i cukrem ( jeśli trzeba to szczyptą soli ). Zaciągnąć mąką - zagotować.


Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.

Brak komentarzy: