Zwyczajne
,,czyszczenie" lodówki. Kapusta pekińska jaką bym nie kupiła jest za duża
.Z ilością białej kiełbasy kupionej na Święta jak zwykle przedobrzyłam .
Nie
chciało mi się dziś wymyślać pracochłonnego
posiłku . Skończyło się więc na takim ,,udawanym " bigosie .
Składniki :
1/2 kapusty pekińskiej
3
małe białe kiełbasy parzone
1
cebula
1/2
średniej marchewki
10
dag wędzonki ( boczek , bekon , wędzonka bamberska - byle tłustawe )
2
łyżeczki koncentratu pomidorowego do smaku
sól
cukier
pieprz
mielony
1,5
łyżki mąki
1
kostka bulionu warzywnego Knorra
1/4
szklanki oleju z pestek winogron
Kapustę
obrać z wierzchnich uszkodzonych liści i pokroić w paseczki. Obrać marchewkę,
umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Obraną cebulę pokroić w
piórka a potem na pół. Wrzucić kapustę, marchew i cebulę do garnka .
Wlać 1/4
szklanki oleju i smażyć mieszając aż warzywa zmiękną .
Wędzonkę
pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni na rumiano.
Dodać do garnka z
kapustą .
Białą
kiełbasę pokroić w pół plasterki i też wrzucić do kapusty.
Zalać
1,5 szklanki wody. Dołożyć kostkę bulionową , listki laurowe i ziele
angielskie. Gotować ( na małym gazie ) pod uchyloną pokrywką ok. 45 minut. Woda
powinna się zgotować tak by kapusta była gęsta.
Doprawić
do smaku koncentratem , pieprzem i cukrem ( jeśli trzeba to szczyptą soli ).
Zaciągnąć mąką - zagotować.
Podawać
z ziemniakami z wody lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz