Bardzo
smaczna i wyjątkowo efektowna kolorystycznie.
Czas
: 30 minut + tydzień
Składniki
:
biała
kapusta posiekana w cienkie paseczki ( objętościowo po pokrojeniu tak ok 3
litrowy garnek pełny- przed ugniataniem )
1
duża marchewka utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka )
2
obrane pokrojone w plastry czerwone buraki
2
ząbki czosnku
1,5
płaskie łyżki soli
3
łyżki cukru
4
łyżki nasion kminku
Kapustę
wsypać do wyparzonej miski. Dodać marchew, sól, cukier, kminek. Wymieszać i
zacząć ugniatać . Moja Babcia zawsze tłumaczyła , że kapustę trzeba ,, wyprać
"- bo przy ugniataniu kapusty wykonuje się takie ruchy jak by się coś
prało w rękach. Złapać 2 garści kapusty w dłonie i potrzeć je o siebie. Robimy
to tak długo aż cała kapusta zmięknie. Przełożyć do kamionki ( lub szklanej
beczułki ) - wkładając między kapustę plastry buraków i przekrojone na kawałki
ząbki czosnku. Ułożyć na wierzchu odwrócony dnem do góry wyparzony talerzyk (
trochę mniejszy średnicą od kamionki ) .A na talerzyk postawić obciążnik ( ja
używam albo mniejszą kamionkę napełnioną wodą albo litrowy słoik napełniony
wodą . Zostawić w kuchni na tydzień ( jak jest chłodno to trochę dłużej .W
lecie okrywam całość gazą i zawiązuję na dole nicią żeby meszki nie wlatywały.
Jak
spróbujemy i kapusta jest już dość ukiszona to przekładamy do słoików ,
dociskamy , na wierzchu położyć kawałek woreczka foliowego i docisnąć go tak by
sok z kapusty go zakrył ( zapobiega to utlenianiu się kapusty na wierzchu i
czernieniu jej ). Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Z
tej porcji wychodzą 2 litrowe słoiki ( takie ubite ). Robię na 2 miesiące dwie
lub 3 takie porcje - zależy co mam w planie gotować .Po półtora miesiąca
zaczynam kisić następną kapustę . Zawsze mam świeżo ukiszoną , a główki kapusty
można teraz dostać przez cały rok .
A
teraz trochę wyjaśnienia co do cukru. Takich proporcji nauczyła mnie moja
Babcia .Kapusta którą robi się na bieżąco i która nie stoi miesiącami nie
potrzebuje tyle soli co zwykła , a cukier powoduje , ze szybciej kiśnie i jest
doskonała w smaku. Nawet nie trzeba jej potem doprawiać - starczy skropić
olejem i juz surówka gotowa. Polecam - jest pyszna.
Kapusta
z buraczkiem nabiera pięknego różowego koloru i jest bardzo smaczna.
Jak
chcemy mieć taką kapustkę szybko to można trochę ,, oszukać " .Wtedy w już
ukiszoną kapustę ( tyle ile nam trzeba )
wkładamy pokrojone buraczki i czosnek i zostawiamy tak na noc w lodówce. Potem
wyjmujemy buraczki a kapustę doprawiamy oliwą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz