Ostra
a jednocześnie delikatna . Prosta acz elegancka. Po prostu smakowita. Takie skrzyżowanie
kremu z pora i kartoflanki . Można ją robić
przez cały rok ale latem jest po prostu naj naj naj...
Składniki:
1 por średni lub 2 małe ( całe z zielonym )
5-6
jędrnych małych cebulek od szczypiorku ( z kawałkiem szczypioru - tak 2 cm )
2
średnie ziemniaki ( jeśli są młode to super , jeśli nie to żółte- myte )
2
łyżeczki ziaren kminku
sól
morska do smaku
pieprz
biały mielony
szczypta
gałki muszkatołowej
2
łyżki masła
olej
z pestek winogron
4
kromki chleba pszennego ( mogą też być plastry bułki ale ja wolę grzanki z
chleba do tej zupy )
szczypiorek
do posypania
1/2
szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2,5
szklanki wody
Por
, cebulę i ziemniaki obrać . Umyć . Odrzucić łykowate kawałki z pora . Pokroić
por na pół plasterki , cebulki ze szczypiorkiem w piórka , a ziemniaki w drobną
kostkę .
W
garnku o grubym dnie rozgrzać masło i łyżkę oleju. Wrzucić por i cebule .
Smażyć mieszając . Dołożyć ziemniaki .
Wymieszać . Zalać wodą . Posolić
odrobinę . Gotować 20 minut.
W
czasie kiedy zupa się gotuje pokroić chleb/bułkę w kostkę . Usmażyć na rumiano
grzanki. Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych.
Kminek
wrzucić na suchą patelnię i lekko uprażyć .
Zupę
zmiksować w malakserze dodając śmietankę .Doprawić solą , pieprzem i utartą
gałką muszkatołową.
Podawać
posypując szczypiorkiem i kminkiem. Grzanki podać osobno .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz