Często
robię kanapeczki z ciemnego chleba typu miękki pumpernikiel ( nie mam pojęcia
jak sie taki typ pieczywa nazywa ) z serem pleśniowym mocno dojrzałym . W
zasadzie nic więcej nie potrzeba bo ser
jest mazisty i wyjątkowo pikantny - wszelkie dodatki są zbędne .Podjadałam więc
kanapeczki a na stole stały truskawki. Gapiąc sie w TV złapałam truskawkę
pomiędzy kanapkami .To było cos wspaniałego . Truskawka uzupełniła bukiet smaku
. Potem to już tylko wyobraźnia działała.
Czas
: 10 minut
Składniki:
2
kromki chleba żytniego z ziarnami Schulstad z serii Fitness Style
1
plaster sera z niebieska pleśnią ( grubości i wielkości 1 kromeczki chleba)
1
pełna łyżka masła
3
truskawki
listki
natki pietruszki
szczypiorek
listki
ziół jadalnych do dekoracji
Chleb
rozkruszyć na miazgę . Ser pognieść widelcem na drobne kawałki .Masło rozpuścić
na małej patelence .Wymieszać ser z okruchami chleba- skropić masłem.
Wsypać do
ozdobnego szklanego pojemniczka tak by je całkowicie wypełniało . Z truskawek
usunąć szypułki a na ich miejsce wsunąć listki natki pietruszki.
,,Zasadzić
" truskawki w ,, glebie". Udekorować ziołami i szczypiorem tworząc
ogródeczek.
Je
się nabierając łyżeczką ,, glebę* " i podgryzając wyjętą truskawkę.
*
Oczywiście można po prostu kromeczki chleba posmarować masłem , obłożyć serem ,
a na wierzchu położyć plastry truskawek . Będzie prościej ale smakowo
identycznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz