poniedziałek, 19 grudnia 2011

Sos koperkowy z gotowanym kurczakiem


Czasem jak gotuję rosół - gotuję go na udkach z kurczaka ( + inne mięso ) . Można by je ( udka ) co prawda potem włożyć w potrawkowy ( lub inny ) sos w całości , ale nie przepadam za gotowanymi skórkami z drobiu , a wnuki nie lubią jak trzeba oddzielać mięso od kości. Idziemy wtedy na kompromis .Obieram mięso z udek . Dzielę na kawałki . Robię sos koperkowy, cytrynowy , potrawkowy lub inny i wsadzam w niego mięsko .

         
Ilość : 4 porcje

Czas : 15 minut

Składniki :
1 filiżanka rosołu
½ filiżanki mleka ( słodkiej śmietanki )
2 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
2 łyżeczki soku z cytryny ( bez pestek )
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
2 łyżki pokrojonego koperku ( świeżego lub mrożonego , nie dawać suszonego ) + do dekoracji
Ugotowane mięso z kurczaka obrane z 2 udek kurczaka ( dużych )


1)     w garnuszku rozgrzać na małym gazie olej z masłem
2)     wsypać koper, zamieszać

3)     wsypać mąkę i zamieszać by cała była zmieszana z tłuszczem

4)     wlać mleko ( śmietankę ) i zamieszać
5)     wlać rosół i mieszać tak długo aż sos zgęstnieje

6)     Dodać sok z cytryny, sól , cukier
7)     Wrzucić mięso z kurczaka

Podawać z ryżem gotowanym na bulionie , kaszą jaglaną , ziemniakami puree .Wnuki najbardziej lubią do tego marchewkę z groszkiem , ale można zrobić prostą sałatę , gotowane ogórki czy coś innego.

Brak komentarzy: