Czasem jak gotuję rosół -
gotuję go na udkach z kurczaka ( + inne mięso ) . Można by je ( udka ) co
prawda potem włożyć w potrawkowy ( lub inny ) sos w całości , ale nie przepadam
za gotowanymi skórkami z drobiu , a wnuki nie lubią jak trzeba oddzielać mięso
od kości. Idziemy wtedy na kompromis .Obieram mięso z udek . Dzielę na kawałki
. Robię sos koperkowy, cytrynowy , potrawkowy lub inny i wsadzam w niego mięsko
.
Ilość : 4 porcje
Czas : 15 minut
Składniki :
1 filiżanka rosołu
½ filiżanki mleka ( słodkiej
śmietanki )
2 łyżki oleju słonecznikowego lub
z pestek winogron
2 łyżeczki soku z cytryny ( bez
pestek )
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
2 łyżki pokrojonego koperku (
świeżego lub mrożonego , nie dawać suszonego ) + do dekoracji
Ugotowane mięso z kurczaka
obrane z 2 udek kurczaka ( dużych )
1)
w garnuszku
rozgrzać na małym gazie olej z masłem
2)
wsypać koper,
zamieszać
3)
wsypać mąkę i
zamieszać by cała była zmieszana z tłuszczem
4)
wlać mleko (
śmietankę ) i zamieszać
5)
wlać rosół i
mieszać tak długo aż sos zgęstnieje
6)
Dodać sok z
cytryny, sól , cukier
7)
Wrzucić mięso z
kurczaka
Podawać z ryżem gotowanym na
bulionie , kaszą jaglaną , ziemniakami puree .Wnuki najbardziej lubią do tego
marchewkę z groszkiem , ale można zrobić prostą sałatę , gotowane ogórki czy
coś innego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz