Propozycja na wykorzystanie
mięsa z zupy .
Czas ; 40 minut
Składniki :
6 czubatych łyżek mąki
1 jajko + 1 jajko do
panierowania
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki mleka
szczypta soli
10 łyżek zmielonego gotowanego mięsa
1 cebula
sól
pieprz
mielony
majeranek
bułka tarta
skórka wędzonej słoninki
olej
Zrobić ciasto naleśnikowe z
mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane
zostawić na 15 minut by zgęstniało . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by
służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać .
Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła .
Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać
je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a
następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest
ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników .
Cebulkę drobno pokroić i
podsmażyć na rumiano na łyżce oleju . Dodać do mięsa , wymieszać. Doprawić do
smaku solą , pieprzem i majerankiem .
Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w
kopertę , rulonik , lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce .Obsmażać na
rumiano na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz