Wątróbki
drobiowe robię w zasadzie na dwa sposoby ( nie licząc modyfikacji w każdym z
tych sposobów )- na chrupko i duszona w śmietance . Taka w śmietance łączy mi
się smakowo z pieczarkami .A dodatkowo sos nabiera aromatu jak dodamy do niego
koper .
Czas
: 30 minut
Składniki
:
0,5
kg wątróbki drobiowej
3
duże cebule
30
dag pieczarek ( małych)
olej
z pestek winogron
2
łyżki masła
sól
pieprz
mielony
papryka
mielona
gałązka
maggi ( mała) lub maggi w płynie
kawałek
gałązki świeżego rozmarynu
mąka
do oprószenia
1
szklanka słodkiej śmietanki 18%
1/2
szklanki pokrojonego kopru
Oczyścić
wątróbki. Dobrze osuszyć ( ja układam na papierowych ręcznikach kuchennych i
wymieniam je kilka razy ).
Cebulę pokroić w cienkie piórka. Pieczarki oczyścić i
wykręcić im ogonki. Posolić i posypać
pieprzem wątróbki -obtoczyć w mące . Rozgrzać na patelni kilka łyżek oleju i
smażyć cebulę aż cebula się zeszkli .Dołożyć pieczarki ( kapelusze i ogonki) -
usmażyć na rumiano.
Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na patelni ponownie rozgrzać olej i smażyć na
złoto wątróbki.
Przełożyć do garnka. Dodać masło, koper , śmietankę , liście
maggi i rozmaryn. Dusić na małym gazie 10 minut.
Usunąć liście maggi i
rozmaryn. Doprawić solą , pieprzem , papryką (
i maggi w płynie jeśli nie
dodawaliśmy listków).
6 komentarzy:
o jak ja dawno wątróbki nie jadłam, a lubię. Chętnie zrobię, wypróbuję ten koperek w śmietance, nie wiem czy z pieczarkami, ale koperkowa wątróbka brzmi ciekawie.
Monika
Próbuj Moniczko- koperek w śmietance i wątróbka to pychotka
Dzisiaj zrobiłam, bo uwielbiamy wątróbkę i wyszła pychotka!!! Super przepis i bardzo zaskoczyło mnie jak rozmaryn (nie miałam gałązki świeżego to dodałam odrobinę suszonego) zmienił smak pieczarek czy raczej sosu, fantastyczne, smakował całej rodzince, dzięki Buniu za przepis:) P.S. Człowiek uczy się całe życie :) Alexandra
Cieszę się , że smakowało. Ja kupuję rozmaryn w doniczkach - trzyma się bardzo długo a nawet jak wyschnie to nie problem - mam całą gałązkę . Dużo używam go do mięs - w zasadzie wrzucam do pieczenia prawie każdego kawałek. Spróbuj kiedyś dać rozmarynu ( tu już bym proponowała w gałązce do pieczenia lub smażenia ziemniaków .
Cieszę się , że smakowało. Ja kupuję rozmaryn w doniczkach - trzyma się bardzo długo a nawet jak wyschnie to nie problem - mam całą gałązkę . Dużo używam go do mięs - w zasadzie wrzucam do pieczenia prawie każdego kawałek. Spróbuj kiedyś dać rozmarynu ( tu już bym proponowała w gałązce do pieczenia lub smażenia ziemniaków .
No tak, dobry pomysł z doniczka i nie omieszkam wypróbować do mięs:) Dzięki i pozdrawiam Alexandra
Prześlij komentarz