Bardzo lubię faszerowane
warzywa wszelkiego rodzaju. A papryki należą do najbardziej cenionych na naszym
stole. Co prawda najczęściej robię je w sezonie , ale teraz kiedy można je
dostać przez cały rok nie ma co czekać .
Czas : 1 godzina
Składniki :
6 średnich papryk
½ kg mięsa mielonego
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego
)
2 cebule
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka majeranku
sól
pieprz mielony
2 łyżki usiekanej natki
pietruszki
maggi w płynie
ok. 1 litra wody lub bulionu
warzywnego
2 łyżki mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki
4 łyżeczki przecieru
pomidorowego
Z papryki ściąć górę , usunąć
gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno
usiekać i zeszklić na oleju . Wymieszać mięso, ryż ,
cebulę , majeranek , natkę . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić
farszem papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by papryki
szczelnie zapełniały dno. Wlać bulion/wodę ( papryki mają być prawie zakryte )
i gotować na średnim gazie 30 minut. Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać
by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy . Zagęścić sos mąką .
Wlać śmietankę . Jeśli trzeba to sos doprawić do smaku. Delikatnie umieścić
papryki powrotem w sosie i ogrzać.
Podawać w sosie same, z
pieczywem lub ziemniakami zależy jak kto lubi .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz