poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Gulasz wieprzowy z warzywami ( na lato )


Do zrobienia w sezonie kiedy są  młode jarzyny .




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 kg wieprzowiny ( od szynki , łopatka ) pokrojonej w kostkę
garść fasolki szparagowej
2 cebule pokrojone w piórka
½ dużej kalarepki pokrojonej w dużą kostkę
1/8 kalafiora podzielonego na różyczki
2 marchewki pokrojone w plasterki
4 średnie ziemniaki
1 kostka mięsna Winiar
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
pieprz mielony
sos sojowy
papryka mielona
olej ( lub smalec do smażenia wg upodobania )
3 szklanki wody
2 łyżki mąki

Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim na rumiano pokrojone i lekko posolone mięso ( na 2 łyżkach smalcu ) . Przełożyć do rondla , dorzucić pokrojoną w piórka cebulę , liście laurowe, ziele angielskie, kostkę mięsną  .Zalać wodą i dusić przez 1 godzinę na małym gazie. W czasie duszenia mięsa obrać i pokroić warzywa i ziemniaki – zalać je szklanką wody w szerokim garnku i pod szczelnym przykryciem gotować 30 minut. Gdy gulasz jest już miękki zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na suchej patelni ) . Rozprowadzić gulaszem i przełożyć do rondla. Odcedzić warzywa i dodać do gulasz. Delikatnie zamieszać. Doprawić pieprzem, papryką , sosem sojowym .

Podawać w miseczkach jako danie jednogarnkowe , posypany pokrojoną natką pietruszki.

Brak komentarzy: