Do zrobienia w sezonie kiedy są
młode jarzyny .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
garść fasolki szparagowej
2 cebule pokrojone w piórka
½ dużej kalarepki pokrojonej w
dużą kostkę
1/8 kalafiora podzielonego na
różyczki
2 marchewki pokrojone w
plasterki
4 średnie ziemniaki
1 kostka mięsna Winiar
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
pieprz mielony
sos sojowy
papryka mielona
olej ( lub smalec do smażenia wg
upodobania )
3 szklanki wody
2 łyżki mąki
Na patelni rozgrzać smalec i
obsmażyć na nim na rumiano pokrojone i lekko posolone mięso ( na 2 łyżkach
smalcu ) . Przełożyć do rondla , dorzucić pokrojoną w piórka cebulę , liście
laurowe, ziele angielskie, kostkę mięsną
.Zalać wodą i dusić przez 1 godzinę na małym gazie. W czasie duszenia
mięsa obrać i pokroić warzywa i ziemniaki – zalać je szklanką wody w szerokim
garnku i pod szczelnym przykryciem gotować 30 minut. Gdy gulasz jest już miękki
zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na suchej patelni ) . Rozprowadzić gulaszem i
przełożyć do rondla. Odcedzić warzywa i dodać do gulasz. Delikatnie zamieszać.
Doprawić pieprzem, papryką , sosem sojowym .
Podawać w miseczkach jako danie
jednogarnkowe , posypany pokrojoną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz