Uwielbiam
wpasowywać nowe składniki w utarte schematy. Pomysłem wyjściowym był kurczak w
sosie chrzanowym .
Czas
: 30 minut
Składniki
:
1
pierś z kurczaka
2
porcje makaronu ryżowego Tagliatelle
szczypta
kurkumy
1/2
szklanki rozmrożonego mielonego szpinaku
1/2
szklanki pokrojonej natki pietruszki
3
łyżeczki chrzanu Wasabi ( do smaku- może być więcej lub mniej )
2
łyżki kremowego sera topionego
1/3
szklanki słodkiej śmietanki
1
kostka bulionowa z drobiu lub warzywna ( używam Bulionetkę drobiową Knorra )
sól
1
łyżka masła
1
łyżka oleju ( używam z pestek winogron )
2
czubate łyżeczki zielonego ,,kawioru " z alg o smaku Wasabi ( Caviart )
Nastawić
1 litr wody by się zagotować z Bulionetką
i szczyptą kurkumy .Wrzucić makaron. Przykryć i ogrzewać 5 minut ( w
zasadzie można go nie gotować - ale tak jest po prostu szybciej ).Odcedzić.
Na
patelni rozgrzać olej i masło i smazyć na rumiano posoloną pierś kurczaka (
pokrojoną w paseczki ).Rumiana zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową by
nie ostygła .
Na
patelnię włożyć szpinak , wsypać pietruszkę ( odłożyc 2 łyżki ), dodać serek i
śmietankę .Wymieszać . Doprawić do smaku chrzanem Wasabi. Odcedzony makaron
włożyć ponownie do garnka w którym się gotował .Wlac sos. Wymieszać. Przykryć i
zostawić na 5 minut by wchłonął sos. Wyłożyć na półmisek .Posypać kurczakiem,
kawiorem z alg i resztą natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz