piątek, 24 sierpnia 2012

Zielona impresja Buni


Uwielbiam wpasowywać nowe składniki w utarte schematy. Pomysłem wyjściowym był kurczak w sosie chrzanowym .


Czas : 30 minut

Składniki :

1 pierś z kurczaka
2 porcje makaronu ryżowego Tagliatelle
szczypta kurkumy
1/2 szklanki rozmrożonego mielonego szpinaku
1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
3 łyżeczki chrzanu Wasabi ( do smaku- może być więcej lub mniej )
2 łyżki kremowego sera topionego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 kostka bulionowa z drobiu lub warzywna ( używam Bulionetkę drobiową Knorra )
sól
1 łyżka masła
1 łyżka oleju ( używam z pestek winogron )
2 czubate łyżeczki zielonego ,,kawioru " z alg o smaku Wasabi ( Caviart )
Nastawić 1 litr wody by się zagotować z Bulionetką  i szczyptą kurkumy .Wrzucić makaron. Przykryć i ogrzewać 5 minut ( w zasadzie można go nie gotować - ale tak jest po prostu szybciej ).Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej i masło i smazyć na rumiano posoloną pierś kurczaka ( pokrojoną w paseczki ).Rumiana zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygła .
Na patelnię włożyć szpinak , wsypać pietruszkę ( odłożyc 2 łyżki ), dodać serek i śmietankę .Wymieszać . Doprawić do smaku chrzanem Wasabi. Odcedzony makaron włożyć ponownie do garnka w którym się gotował .Wlac sos. Wymieszać. Przykryć i zostawić na 5 minut by wchłonął sos. Wyłożyć na półmisek .Posypać kurczakiem, kawiorem z alg i resztą natki pietruszki.

Brak komentarzy: