Lubię
robić roladki z piersi kurczaka . To takie łatwe i smakowite danie . W
zależności od tego co użyjemy jako farsz mogą być dietetyczne , greckie,
francuskie, meksykańskie , grzybowe . Tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza i
jakie przyprawy mamy pod ręką .
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
4
pojedyncze piersi z kurczaka ( grube )
1/2
opanowania Fety w kostkach w zalewie
4
średnie ziemniaki
1
czerwona papryka świeża
2
średnie pomidory
sól
pieprz
mielony
3
ząbki czosnku ( lub 2 mini kostki Czosnek lub czosnek granulowany )
2
łyżeczki mielonej słodkiej papryki
maggi
w płynie
1
łyżka masła
4
łyżki oleju z pestek winogron
mąka
do oprószenia
1/2
pęczka natki pietruszki pokrojonej
Filety
z piersi przekroić kurczaka na 2 ( maja powstać z każdego 2 płaskie
płaty)- przygotować jak na sznycle ( tzn. rozklepać
tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą ). Posolić i posypać pieprzem .
Odsączyć
kostki Fety z zalewy.
Paprykę
wypestkować i pokroić pól w cienkie
paseczki , a pół w kostkę.
Usiekać
natkę pietruszki.
Ziemniaki
obrać , umyć i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
Wymieszać
utarty ziemniak z fetą, pokrojoną w
kostkę papryką , garścią natki
pietruszki . Posolić i popieprzyć farsz.
Nałożyć
farsz na mięso . Zwinąć w roladki. Zawiązać nicią do mięs .Oprószyć mieloną
papryką i mąką.
Obsmażyć na rumiano na
gorącym oleju.
Przełożyć
do rondla .Podlać 1/2 szklanki wody i dusić na bardzo małym gazie 20 minut.
Na
tłuszcz od smażenia roladek wrzucić pokrojoną w paski paprykę, pomidory i
czosnek . Podlać szklanka wody. Dusić 10 minut. Dolać do roladek .
Dusić 30 minut na małym gazie .
Wyjąć
- usunąć nici.
Dodać
do sosu masło i doprawić do smaku .
Podawać
polane sosem . Ja podałam do nich fasolkę szparagową z wody.
1 komentarz:
Muszą być pyszne! Świetny pomysł:)
Prześlij komentarz