Tak to u mnie zwykle bywa .Figi
mnie ,, napadły „ w warzywniaku ‘- a pierś z kurczaka była przewidziana na
dzisiejszy obiad .
Czas :45 minut
Składniki :
1 duża pierś z kurczaka ( lub 2
mniejsze )
4 świeże figi ( kolorystycznie
najlepiej te fioletowe – ale zielone też mogą być )
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
pieprz mielony
1 łyżeczka konfitury figowej (
jak nie ma to miód )
ocet balsamiczny ( ilość zależy
od tego jakiej klasy jest to ocet – trzeba wyczuć smak – jak nie ma octu balsamicznego
to sos sojowy 1 łyżeczka )
¼ szklanki wody
szczypta soli
Pierś z kurczaka podzielić na
dwie porcje. Zrobić pastę z 1 łyżki oleju , octu balsamicznego, konfitury figowej
, szczypty pieprzu , i natrzeć nią
mięso. Zostawić w lodówce na 1 godzinę .
Na patelni rozgrzać pozostały
olej i masło.
Figi poprzecinać na ćwiartki i
obsmażyć na tłuszczu .Odłożyć na bok .Na patelni smażyć na rumiano z obu stron kurczaka .Podlać
wodą i zagotować .Dołożyć na minutę figi na patelnie by się
ogrzały. Doprawić sos do smaku .
Podawać piersi obłożone ćwiartkami fig z ryżem gotowanym na bulionie z drobiu .
Podawać piersi obłożone ćwiartkami fig z ryżem gotowanym na bulionie z drobiu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz