czwartek, 25 października 2012

Figa z ….kurczakiem


Tak to u mnie zwykle bywa .Figi mnie ,, napadły „ w warzywniaku ‘- a pierś z kurczaka była przewidziana na dzisiejszy obiad .



Czas :45 minut

Składniki :

1 duża pierś z kurczaka ( lub 2 mniejsze )
4 świeże figi ( kolorystycznie najlepiej te fioletowe – ale zielone też mogą być )
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
pieprz mielony
1 łyżeczka konfitury figowej ( jak nie ma to miód )
ocet balsamiczny ( ilość zależy od tego jakiej klasy jest to ocet – trzeba wyczuć smak – jak nie ma octu balsamicznego to sos sojowy 1 łyżeczka )
¼ szklanki wody
szczypta soli

Pierś z kurczaka podzielić na dwie porcje. Zrobić pastę z 1 łyżki oleju , octu balsamicznego, konfitury figowej , szczypty pieprzu ,   i natrzeć nią mięso. Zostawić w lodówce na 1 godzinę .
Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło.
Figi poprzecinać na ćwiartki i obsmażyć na tłuszczu .Odłożyć na bok .Na patelni  smażyć na rumiano z obu stron kurczaka .Podlać wodą  i zagotować  .Dołożyć na minutę figi na patelnie by się ogrzały. Doprawić sos  do smaku .
Podawać piersi obłożone ćwiartkami fig  z ryżem gotowanym na bulionie z drobiu .



Brak komentarzy: