Dla czego w starym stylu - a bo mięso mielone w domu (
różne rodzaje ) i w dodatku na smalcu . Tak mi się chciało takich ,,
przedwojennych kotletów" jakie robiła Babcia . Bez liczenia kalorii , z
porządnego mięsa . No to sobie zrobiłam . Najprostsze kotlety mielone na
świecie.
Czas : 1 godz.
Składniki:
10 dag boczku ( tłustego) świeżego
10 dag mięsa chudego od szynki
10 dag chudej wołowiny
10 dag piersi z kurczaka ( Babcia nie dawała drobiu było
więcej wieprzowiny , ale ja lubię )
3 małe cebulki( po usmażeniu 1/4 objętości mięsa)
1 mała bułka czerstwa
1 jajko
majeranek
pieprz mielony
sól
maggi w płynie
bułka tarta do panierowania
smalec ( bez dodatków) do smażenia
Mięso zmielić w maszynce do mięsa i dobrze wyrobić ( będzie
lekko tłuste ). Cebule obrać i drobno pokroić. Zeszklić na łyżce smalcu.
Bułkę
namoczyć w ciepłej wodzie .Odcisnąć dobrze. Wyrobić masę mięsną z jajkiem ,
ostudzoną cebulką , odciśnięta bułką. Doprawić do smaku majerankiem, solą ,
pieprzem i odrobiną płynnego maggi ( lub przyprawy do zup) .
Wiem , że niektórzy
mają problem z próbowaniem surowego mięsa czy jest dostatecznie doprawione ale
inaczej się nie da .
Uformować kotleciki( wielkość jaką kto lubi - ja z tej
ilości zrobiłam 9 sztuk małych).
Panierować kotlety w bułce tartej. Rozgrzać na patelni
kilka łyżek smalcu (ilość smalcu zależy
od tego czy smażymy wszystkie razem czy
na raty).
Podałam z ziemniakami puree , buraczkami i mixem sałat z
dresingiem z granatu
3 komentarze:
Podziwiam żołądek Mamy
Hi hi - to raczej moją wątrobę. Zmusiła mnie . Już taką ochotę miała na takie ,, prawdziwe " mielone , ze nie dało rady - musiałam zrobić. I wiesz co - pal diabli wątrobę - one są dobre . I niech sie te odchudzone z indyka na oliwie lub bez tłuszczu na teflonie smażone schowają . Raz na kilka lat nic nam sie nie stanie a obiadek pyszny był. A swoją drogą kiedyś zawsze tak robili i jakoś zdrowsze wątroby mieli . Słabi chyba jesteśmy .
Masz rację, że takie są najpyszniejsze! Może nasze organizmy buntują się przed tą całą chemią, którą zjadamy??
Prześlij komentarz