Pierogi ruskie z ,, krzyżówką "
Lubię łączenie smaków rodem z
różnych kuchni .Robiłam już makaron z czerwonym pesto, kluski leniwe po włosku
– teraz przyszła pora na pierogi ruskie inaczej .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
Pierogi :
35 dag mąki
1 jajko
¾ szklanki wody
szczypta soli
40 dag białego sera
25 dag ugotowanych
ziemniaków
2 cebule
2 łyżki oliwy
sól
pieprz mielony
25 dag boczku wytopionego na
skwarki
Sos ,, krzyżówka " ( Gremolata połączona z
Sambal oelek i bruschettą ) :
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
3 średniej wielkości ząbki czosnku
otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
łyżeczka sosu Sambal Oelek
1 twardy pomidor pozbawiony pestek i pokrojony w drobną
kosteczkę
1 łyżka żółtej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
sól
pieprz mielony
Z mąki , wody, jajka, szczypty
soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i
podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać
ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować
. Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i
gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową
Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze
łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli
.Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć
cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać dodając pomidora , paprykę .Doprawić
szczyptą soli , pieprzu i sosu sambal oelek .
Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to
mięknie.
Podawać pierogi polane sosem .
Wg mnie najlepiej jest robić to
danie mając gotowe zamrożone pierogi. Wtedy zanim podgrzeje się pierogi na
parze ( lub we wrzątku ) – można zrobić sos . W takim przypadku wystarczy 15
minut na przygotowanie obiadu .
1 komentarz:
ale pyszne kolory!
Prześlij komentarz