poniedziałek, 1 października 2012

Trochę mi się pochorowało i nic nowego dziś nie gotowałam . Podgrzałam ruskie pierogi zamrożone na ,, zaś potem" . Nawet zdjęć nie robiłam bo mam jeszcze tyle przepisów nie wstawionych na blog , że trzeba je wykorzystać . Tak więc przedstawiam dzisiejszy obiad pstryknięty 2 lata temu :) 
       
    
                                           Pierogi ruskie z ,, krzyżówką "  


Lubię łączenie smaków rodem z różnych kuchni .Robiłam już makaron z czerwonym pesto, kluski leniwe po włosku – teraz przyszła pora na pierogi ruskie inaczej .


Czas :1,5 godziny

Składniki :
Pierogi :
35 dag mąki
                   1 jajko
                   ¾ szklanki wody
                   szczypta soli
                   40 dag białego sera
                   25 dag ugotowanych ziemniaków
                   2 cebule
                   2 łyżki oliwy
                   sól
                   pieprz mielony
                  25 dag boczku wytopionego na skwarki

Sos  ,, krzyżówka " ( Gremolata połączona z Sambal oelek i bruschettą ) :
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
3 średniej wielkości ząbki czosnku
otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
łyżeczka sosu Sambal Oelek
1 twardy pomidor pozbawiony pestek i pokrojony w drobną kosteczkę
1 łyżka żółtej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
sól
pieprz mielony


Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową

Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać dodając pomidora , paprykę .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i sosu sambal oelek .

Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.



Podawać pierogi polane sosem .

Wg mnie najlepiej jest robić to danie mając gotowe zamrożone pierogi. Wtedy zanim podgrzeje się pierogi na parze ( lub we wrzątku ) – można zrobić sos . W takim przypadku wystarczy 15 minut na przygotowanie obiadu .

1 komentarz:

Kasia pisze...

ale pyszne kolory!