I znów w całym domu
pachnie wanilią i racuszkami . Odmian
racuchów jakie robię jest chyba kilkanaście .Drożdżowe , na proszku do
pieczenia , na zsiadłym mleku, jogurcie .
Z konfiturą , owocami , same
.Dziś zauważyłam w warzywniaku soczyste , pachnące złociste gruszki i wyszło mi
, że można by z nimi zrobić racuszki.
Czas : 30 minut
Składniki :
1 szklanka kwaśnej śmietany
¾ szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego * lub
ekstraktu z wanilii ( wg uznania i mocy )
3 duże miękkie gruszki
olej do smażenia
Przygotować gęste ciasto ze śmietany , mąki , jajka ,
cukru waniliowego . Do ciasta dodać proszek do pieczenia , szczyptę soli .
Obrać gruszki . Przekroić na
pół i usunąć gniazda nasienne .
Pokroić w cienkie pół plasterki .
Na patelni rozgrzać olej . Kłaść
na gorący porcje ciasta .A na niego wrzucać paseczki gruszek .
Przycisnąć by
wpadły w ciasto- polać odrobiną ciasta by zakryło gruszki .
Smażyć na rumiano z obu stron
zmniejszając pod koniec gaz tak by się za mocno nie przypiekły .
Zdjąć z patelni - jeśli trzeba
odsączać na papierowych ręcznikach kuchennych.
Nie posypywałam po podaniu cukrem bo miałam słoiczek wiśni z amaretto i tak podjadałyśmy .
* robię sama domowy. Po prostu
wsypuję do słoika cukier ( 1/2 kg ) i
wkładam do niego rozcięte 2 laski wanilii . Zamykam słoik i zostawiam na jakieś
2 tygodnie . Potem można cukier już używać. Wanilię wyjmuję i wsadzam w drugi
słoik z cukrem. Spokojnie jak postoi to nada aromatu i zapachu następnej partii
cukru.
1 komentarz:
Uwielbiam takie racuszki :)
Prześlij komentarz