wtorek, 2 października 2012

Waniliowe racuchy z gruszkami


I znów w całym domu pachnie  wanilią i racuszkami . Odmian racuchów jakie robię jest chyba kilkanaście .Drożdżowe , na proszku do pieczenia , na zsiadłym mleku, jogurcie .
Z konfiturą , owocami , same .Dziś zauważyłam w warzywniaku soczyste , pachnące złociste gruszki i wyszło mi , że można by z nimi zrobić racuszki.


Czas : 30 minut

Składniki :

1 szklanka kwaśnej śmietany
¾ szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego * lub ekstraktu z wanilii ( wg uznania i mocy )
3 duże miękkie gruszki
olej do smażenia

Przygotować  gęste ciasto ze śmietany , mąki , jajka , cukru waniliowego . Do ciasta dodać proszek do pieczenia , szczyptę soli .


Obrać gruszki . Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne .


Pokroić w cienkie pół plasterki .


Na patelni rozgrzać olej . Kłaść na gorący porcje ciasta .A na niego wrzucać paseczki gruszek .


Przycisnąć by wpadły w ciasto- polać odrobiną ciasta by zakryło gruszki .
Smażyć na rumiano z obu stron zmniejszając pod koniec gaz tak by się za mocno nie przypiekły .


Zdjąć z patelni - jeśli trzeba odsączać na papierowych ręcznikach kuchennych.

Nie posypywałam po podaniu cukrem bo miałam słoiczek wiśni z amaretto i tak podjadałyśmy .

* robię sama domowy. Po prostu wsypuję do słoika cukier ( 1/2 kg )  i wkładam do niego rozcięte 2 laski wanilii . Zamykam słoik i zostawiam na jakieś 2 tygodnie . Potem można cukier już używać. Wanilię wyjmuję i wsadzam w drugi słoik z cukrem. Spokojnie jak postoi to nada aromatu i zapachu następnej partii cukru.

1 komentarz:

whiness pisze...

Uwielbiam takie racuszki :)