niedziela, 18 listopada 2012
Bitki wołowe z włoską nutą
Zainspirował
mnie włoski przepis na bitki --,, Braised beef with porcini mushrooms " . Niby podobny do naszych bitek ale jednak
inny . Postanowiłam spróbować z lekką modyfikacją .
Czas
: 2,5 godziny
Składniki:
50
dag wołowiny na bitki ( ja kupiłam piękne grube gulaszowe i z niego zrobiłam
biteczki)
4
cebule
2
gałązki świeżego rozmarynu
1
pełna łyżka koncentratu pomidorowego
10
dużych kapeluszy suszonych prawdziwków
lub podgrzybków ( lub kozaków )
1/4
szklanki czerwonego pół słodkiego wina ( w oryginale wytrawne ale ja nie
toleruję wytrawnego wina w potrawach)
1
łyżka jagód jałowca
2
goździki
olej
z pestek winogron
2
łyżki masła
pieprz
mielony czarny
oregano
suszone
szczypta
soli
szczypta
cukru
2
szklanki wody
Grzyby
namoczyć zalewając wrzątkiem.
Posypać szczyptą pieprzu i polać olejem . Wetrzeć go w
mięso. Ułożyć bitki jedną na drugiej i zostawić na 30 minut by mięso skruszało.
Przełożyć do garnka razem z
tłuszczem w którym się smażyły.
Dusić ok. 2 godziny aż bitki będą bardzo miękkie.
Dolać
wino i dołożyć koncentrat. Dusić jeszcze 30 minut. Sos powinien się zredukować
do objętości 3/4 szklanki , a sos zagęści się przez rozgotowanie cebuli.
Doprawić
do smaku oregano, pieprzem , szczyptą soli i cukru ( usunąć rozmaryn i jagody
jałowca by się nie ,, pałętały po sosie) .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
o raju, jak ja bym zjadła takich grzybków z sosu!!! Pyszny przepis, wychodzi to danie do mnie z ekranu!
Pozdrawiam
Monika
No :) sosik był pycha. A najśmieszniejsze jest to , ze mięso kupiłam jako gulaszowe ( w dobrym sklepie ) - chuda wołowinka , duże sześciany akurat do pocięcia na małe biteczki ( zresztą na zdjęciu widać ) . A grzybki specjalnie wybrałam te duże kapelusze żeby w sosie były duże kawałki . Ogólnie danie się udało tylko muszę winko kupić na zapas i podzielone na porcje zamrozić bo już ostatnie wyciągnęłam.A przydaje się do takich potraw.
Prześlij komentarz