Fascynuje mnie fascynacja Pyzy(
znajomej ze strony kulinarnej ) grzybami , a już szczególnie podoba mi się
słowo ,, grzybnięta ‘
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
80 dag łopatki ( do 1 kg ) bez kości – raczej
chudej
5 średniej wielkości pieczarek
kilka kapeluszy suszonych
grzybów – 4-5 szt ( lub krajanki suszu grzybowego )
2 cebule średniej wielkości
sól
pieprz mielony
½ łyżeczki curry
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
2 łyżki bułki tartej
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki
Mięso oczyścić z błon ,
tłuszczy .Nacinając uformować prostokąt ( tak na grubość ok. 3 cm ) .Zrobić pastę do nacierania
mięsa z 2 łyżek oleju, miodu, sosu sojowego , curry, majeranku, szczypty
pieprzu i natrzeć nią dokładnie mięso z obu stron .
Pieczarki bardzo drobno pokroić
i zarumienić na patelni na 1 łyżce oleju. Do pieczarek dodać natkę pietruszki,
bułkę tartą , szczyptę soli i pieprzu.
Masę pieczarkową rozłożyć na
mięsie .Zwinąć jak roladę .Dobrze spiąć wykałaczkami tak by farsz nie wypadł ,
a mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia ( można obwiązać nićmi do mięsa )
.
Na patelni rozgrzać pozostały
olej i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .
Przełożyć mięso do garnka (
szerokości takiej by mięso swobodnie się w nim mieściło , a po bokach nie było
za dużo luzu – nad mięsem musi być luźna przestrzeń tak mniej więcej wysokości 10 cm ) .
Na patelnię po smażeniu mięsa
wlać szklankę wody i zagotować .Przelać na mięso . Dolać jeszcze 4 szklanki
wody . Dodać pokrojone drobno cebule,
liście laurowe, ziele angielskie , grzyby .
Dusić na średnim gazie ok. 1,5
godzin tak by mięso było miękkie a sos powinien odparować do objętości 1,5
szklanki.
Wyciągnąć mięso na deskę .
Wyłowić grzyby z sosu . Sos
zmiksować lub przetrzeć przez sito.
W garnuszku rozpuścić masło.
Wsypać na nie mąkę i wymieszać. Wlać po woli śmietankę a potem sos cały czas
mieszając .Doprawić do smaku.
Z mięsa usunąć wykałaczki .
Pokroić w plastry .
Podawać obłożone grzybami z
sosem i kaszą , kluchami, kopytkami lub
ziemniakami jak kto lubi .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz