Lubię
owocowe dodatki do drobiu - szczególnie w połączeniu z pikantnymi przyprawami .
Na
dworze dziś szaro-buro i ponuro przyda się więc trochę aromatów . Będzie pachniało w trakcie duszenia -
będzie na talerzu . A i po zjedzeniu zostaje w domu aromat ziół miodu,
pieczonego drobiu i jabłek .
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
2
pojedyncze piersi z kurczaka
1/2
łyżki miodu
3
gałązki rozmarynu
1
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól
morska grubo ziarnista
1/2
łyżeczki pieprzu czarnego
maggi
w płynie
2
łyżki oleju
2
łyżki masła
2
jabłka ( winne )
brązowy
cukier trzcinowy 2-3 łyżki
2
goździki
szczypta
cynamonu
Przygotować
marynatę z miodu, 2 łyżek oleju, szczypty soli , papryki mielonej .
Natrzeć
mięso. Ułożyć piersi w pojemniku - obłożyć rozmarynem i zostawić w lodówce na
30 minut.
Rozgrzać
patelnię do smażenia beztłuszczowego i opiec wyjęte z marynaty mięso ( na
rumiano ).
Przełożyć
piersi do rondelka .
Na
patelnię dodać resztkę marynaty . Podlać
wodą ( ok. 3/4 szklanki ) i zagotować.
Przelać do garnka z mięsem. Dorzucić
rozmaryn wyjęty z marynaty i dusić 30 minut.
Dołożyć masło. Doprawić sos do
smaku maggi - usunąć rozmaryn.
Jabłka
pokroić na ósemki ( po usunięciu gniazd nasiennych).
Na
patelnię wsypać cukier trzcinowy- ułożyć na nim kawałki jabłek i ogrzewać aż się zacznie robić z niego karmel.
Dodać goździki i 2-3
łyżki wody. Przewrócić jabłka na drugą stronę
. Posypać szczyptą cynamonu i pieprzem . Na jabłkach powinna się
utworzyć karmelowa warstwa ( nie wolno im się rozpaść - trzeba pilnować ).
Podajemy
mięso z piersi obłożone jabłkami z dodatkiem zielonej sałaty ( może być
np. roszponka z dodatkami ).
1 komentarz:
bardzo smaczne danie ! ja zamiast rozmarynu daję majeranek i z tymi jabłuszkami palce lizać,
Prześlij komentarz