wtorek, 1 stycznia 2013

Rolada z indyka z grzybami


Lubię robić wszelkiego rodzaju pieczenie ( w tym rolady ) z piersi indyka. Mięso jest chudziutkie , pięknie się przyprawia nabierając różnych smaków .Jest łatwe w obróbce - no i piecze sie szybko.
Rolady z indyka lubię szczególnie bo można wyczarować wyjątkowo dekoracyjną potrawę.



Czas : 1,5 godziny

Składniki:

1,2 kg piersi z indyka
6-8 pieczarek ( zależy jak duże)
4 kapelusze suszonych grzybów
2 kromki tostowego chleba
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
pieprz czarny mielony
sól
1 łyżeczka maggi w płynie
5 łyżek oleju z pestek winogron
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu ziarnistego
2 łyżki majeranku

Pierś z indyka wyrównać - 


nadając jej kształt w miarę płaskiego , kwadratowego kawałka .


Odkrojone kawałki ( mniej więcej 1/4  objętości mięsa ) pokroić na mniejsze


i   zmielić.



Chleb okroić ze skórki i namoczyć w połowie śmietanki.



Pokroić natkę pietruszki. Do miski włożyć zmielone mięso , natkę i namoczony chleb.


Pieczarki pokroić w cienkie pół plasterki lub grubsza kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oleju na rumiano.


Dołożyć do mielonego mięsa. Wymieszać.



Pozostałe mięso  naciąć go po grubości na pół . Rozłożyć na papierze do pieczenia .Przykryć folią spożywczą i stłuc tłuczkiem do mięsa na cienki płat ( z reguły wygląda jak motyl ).


Przekroić  go na dwa równe kawałki i jeszcze rozklepać.



Lekko posolić . Nałożyć na każdy płat mięsa połowę farszu.


Zrolować uważając by farsz nie wypadał .



Delikatnie związać rolady nicią do mięs. Jeśli farsz wypada bokami poupychać go palcem do środka a otwór można spiąć wykałaczką lub nałożyć dodatkowe wiązanie . Nie trzeba sie przejmować - przy obsmażaniu mięso się zwiąże .



Rolady posypać szczyptą soli , mielonego pieprzu i papryką mieloną. Zostawić na 30 minut .



Suszone grzyby zalać wrzątkiem ( 1/2 szklanki) i zostawić na 30 minut.



Na patelni rozgrzać resztę oleju. Obsmażyć rolady obracając tak by opiekły się ze wszystkich stron


  
Przełożyć do rondla .Dodać namoczone grzyby wraz z wodą w której sie moczyły. Dolać resztę wody . Dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty .
Dusić na małym gazie 45 minut.



Wyjmujemy rolady i grzyby .




Sos cedzimy. Dolewamy do niego resztę śmietanki.
Kroimy grzyby w cienkie paseczki




i dorzucamy do sosu.



Z rolad zdejmujemy nici.




Rolady kroimy w ukośne plastry .



Podajemy z kaszą , sosem i surówką .

Brak komentarzy: