Lubię
robić wszelkiego rodzaju pieczenie ( w tym rolady ) z piersi indyka. Mięso jest
chudziutkie , pięknie się przyprawia nabierając różnych smaków .Jest łatwe w
obróbce - no i piecze sie szybko.
Rolady
z indyka lubię szczególnie bo można wyczarować wyjątkowo dekoracyjną potrawę.
Czas
: 1,5 godziny
Składniki:
1,2
kg piersi z indyka
6-8
pieczarek ( zależy jak duże)
4
kapelusze suszonych grzybów
2
kromki tostowego chleba
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
4
łyżki pokrojonej natki pietruszki
2
łyżeczki mielonej słodkiej papryki
pieprz
czarny mielony
sól
1
łyżeczka maggi w płynie
5
łyżek oleju z pestek winogron
2
listki laurowe
3
ziela angielskie
4
ziarna czarnego pieprzu ziarnistego
2
łyżki majeranku
Pierś
z indyka wyrównać -
nadając jej kształt w miarę płaskiego , kwadratowego
kawałka .
Odkrojone kawałki ( mniej więcej 1/4
objętości mięsa ) pokroić na mniejsze
i
zmielić.
Chleb okroić ze skórki i
namoczyć w połowie śmietanki.
Pokroić natkę pietruszki. Do miski włożyć
zmielone mięso , natkę i namoczony chleb.
Pieczarki
pokroić w cienkie pół plasterki lub grubsza kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oleju
na rumiano.
Dołożyć do mielonego mięsa. Wymieszać.
Pozostałe
mięso naciąć go po grubości na pół .
Rozłożyć na papierze do pieczenia .Przykryć folią spożywczą i stłuc tłuczkiem
do mięsa na cienki płat ( z reguły wygląda jak motyl ).
Przekroić go na dwa równe kawałki i jeszcze rozklepać.
Lekko
posolić . Nałożyć na każdy płat mięsa połowę farszu.
Zrolować uważając by farsz
nie wypadał .
Delikatnie związać rolady nicią do mięs. Jeśli farsz wypada
bokami poupychać go palcem do środka a otwór można spiąć wykałaczką lub nałożyć
dodatkowe wiązanie . Nie trzeba sie przejmować - przy obsmażaniu mięso się
zwiąże .
Rolady
posypać szczyptą soli , mielonego pieprzu i papryką mieloną. Zostawić na 30
minut .
Suszone
grzyby zalać wrzątkiem ( 1/2 szklanki) i zostawić na 30 minut.
Przełożyć do rondla .Dodać namoczone grzyby wraz z wodą w
której sie moczyły. Dolać resztę wody . Dołożyć liście laurowe, ziele
angielskie, pieprz ziarnisty .
Dusić
na małym gazie 45 minut.
Wyjmujemy rolady i grzyby .
Sos cedzimy. Dolewamy do niego resztę śmietanki.
Wyjmujemy rolady i grzyby .
Sos cedzimy. Dolewamy do niego resztę śmietanki.
Podajemy
z kaszą , sosem i surówką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz