Czy piekliście kiedyś boczek zamiast
tortu ? No właśnie .A ja piekłam na Dzień Matki :). Moja Rodzicielka zażyczyła
sobie w ramach prezentu i zamiast tortu - boczek upieczony do chleba ( przy jej
cukrzycy nie jest to potrawa goszcząca nagminnie na naszym stole). Mając do
wyboru tort i boczek wybrałam boczek ( bo za dużo na raz nie zje - hi hi , a w
dodatku nie znoszę pieczenia ciast ).
Składniki:
1,5 kg boczku *
2 łyżeczki mielonej papryki
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka pieprzu mielonego
3 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kminku
2 duże cebule
1 por ( biała część)
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
1 goździk
3 łyżki oleju z pestek winogron
maggi w płynie do doprawienia sosu
3 szklanki wody
Przygotować suchą marynatę mieszając
paprykę, czosnek, curry, pieprz, majeranek, sól, kminek.
Boczek posypać marynatą i mocno wetrzeć ja w mięso.
Jest jej ( marynaty ) tyle , że przykryje mięso warstwą która nie będzie
wtarta. Zostawić mięso z nadmiarem przypraw w zamkniętym pojemniku w lodówce na
48 godzin. W tym czasie kilka razy wyjmować mięso i wcierać w niego przyprawy .
Po dwóch dobach zeskrobać z boczku
nadmiar przypraw by się nie przypalił.
Cebule obrać i pokroić w kawałki. Por
umyć i oczyścić - przekroić na kawałki.
Uprażyć na suchej patelni cebulę ,
por , liście laurowe, ziela angielskie , pieprz ziarnisty i goździk.
Przełożyć do garnka o grubym dnie.
Wlać na patelnię olej i na rozgrzanym
obsmażyć ze wszystkich stron boczek.
Przełożyć na cebulę.
Na patelnię wlać szklankę wody i
zagotować. Dolać resztę wody. Zagotować i dusić ok. 1,5 godziny tak by boczek
był bardzo miękki.
Wyjąć mięso - z gorącego postarać się
wyluzować kości ( wypychając je po prostu). Zostawić by boczek dobrze ostygł.
Wstawić do lodówki - jak zastygnie da się kroić w cienkie plasterki.
* Wolę bez skóry i żeberek ale ten
był z małymi kostkami i skórą-skórę odcięłam przed pieczeniem
** Sos zmiksować - doprawić i użyć do
innej potrawy .Zamroziłam w 2 porcjach .
1 komentarz:
Pyszny torcik!
Prześlij komentarz