Goloneczki
obgotowane i zapieczone w piekarniku.
Czas : 2,5 godziny
Składniki
:
2
nieduże golonki
2 łyżki
przyprawy do wieprzowiny
2
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera
1/4
pora
1
łyżka przyprawy warzywnej do zup
1
liść laurowy
2
ziela angielskie
1
łyżka miodu
1
łyżeczka ketchupu śliwkowego ( lub ketchup + powidła śliwkowe , lub Sos
Teriyaki )
2
łyżki oleju słonecznikowego
1
litr wody
Golonki
, oczyszczone warzywa, liście laurowe , ziele angielskie ,przyprawa warzywna do
zup - zalać wodą i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso .Z oleju, miodu, ketchupu
śliwkowego ( lub zamiennika ), przyprawy do wieprzowiny - zrobić pastę i
natrzeć nią golonki. Włożyć do rękawa do pieczenia ( lub szkiełka żaroodpornego
).Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę
.
Ja
razem z mięsem wkładam ziemniaczki natarte ta samą marynatą co mięso.
Tak
pieczone golonki są mięciutkie a przy
okazji mam wywar na zupę.
Podpowiadam
, ze można ułatwić sobie pracę i robić na raty. Tzn. obgotować golonki i po
ostudzeniu natrzeć marynatą i zamrozić - a jak mamy ochotę na golonkę to tylko wyciągamy i wrzucamy do pieczenia
.Połowa roboty .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz