sobota, 15 czerwca 2013

Arbuzowy starter z Fetą


U mnie zawsze wszystko odwrotnie. Mini przekąski tzw. startery królują nie w karnawale a w sezonie grillowania . Po prostu bardziej mi pasują. Z natury jestem niecierpliwa i gdyby mi przyszło siedzieć i czekać aż coś upiecze się na grillu ( nawet jeśli jest to kaszanka czy kiełbasa) to wyjdę z siebie i stanę obok. Lubię gdy grono zbierające się przy grillu od wejścia ma przygotowane jakieś ,,przegryzajki". Mogą to być mini kanapeczki, porcje jakiejś sałatki ułożonej na liściach sałaty koreczki, napoje. Odpowiedzialny za grillowanie kreci się  piekąc co tam ma upiec , a reszta bierze ,, maluchy" w garść - sadowi się wygodnie , popija coś zimnego i gada .





Czas: 10 minut


Składniki:


1 gruby plaster arbuza

2 długie ogórki

1 opakowanie sera Feta ( twarda , krojona w kostkę w zalewie)

bazylia do dekoracji

3 łyżki białego sezamu

3 łyżki czarnego sezam

szczypta soli do smaku



Z arbuza odkroić skórkę.
Pokroić go w kostkę i delikatnie usunąć pestki.

Umyty ogórki pokroić bez obierania w grube plasterki ( połowę mniej ile jest kostek arbuza).



Odsączyć Fetę z zalewy.



Na wykałaczki nabijać w kolejności plasterek ogórka- kostkę arbuza- kostkę Fety- kostkę arbuza- listek bazylii.

Posypać białym i czarnym sezamem i lekko posolić.

Wstawić do lodówki i wyjmować bezpośrednio przed podaniem.


* Dobra rada - nie robić za wcześnie bo arbuz ma sporo soku . Nie układać na półmisku na którym mają być podane - tak by sok który wycieka nie zbierał sie pod koreczkami.

Brak komentarzy: