Brzoskwinie do mięs robię w różnej
formie. Postanowiłam spróbować wersji ziołowej. Potrzebowałam jakiegoś dodatku
do polędwicy duszonej w tymianku i wydawało mi się, że słodycz brzoskwini
aromatyzowana tymiankiem doskonale się tu sprawdzi. Jakoś tkwił mi w pamięci
smak i zapach miodu tymiankowego. Co prawda nie miałam takiego ale miałam za to
świeży tymianek i miód.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 brzoskwinia ( po pół na porcję)
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki miodu
4 młode gałązki tymianku
szczypta pieprzu mielonego
Brzoskwinię zalać wrzątkiem i natychmiast
przełożyć do lodowatej wody.
Obrać ze skórki.
Przekroić na pół i
usunąć pestkę.
Zagotować wodę z miodem i tymiankiem-
ostudzić.
Włożyć połówki brzoskwini ( jeśli są miękkie )do syropu i zostawić w
nim.
Wyjąć łyżką cedzakową .
Układać obok
mięsa posypując drobnymi listkami tymianku i szczyptą pieprzu.
* Jeśli brzoskwinia jest z tych
jeszcze twardawych to włożyć połówki do syropu- zagotować - wyłączyć i zostawić
by syrop przestygł. Sprawdzić czy brzoskwinia jest miękka , jeśli tak to zostawić w syropie - jeśli
jest jeszcze twardawa to doprowadzić do zagotowania ponownie.
** Syrop z aromatyzowania brzoskwini
proponuję użyć jako herbatkę brzoskwiniowo -tymiankową. Dolewam po prostu wody
, wkładam 2 herbaty w saszetkach ( czarne lub brzoskwiniowe ) i zagotowuję.
Ilość wody zależy od tego jak mocny i słodki napar chcemy uzyskać. Przecedzić.
Można podawać gorącą lub zimna z kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz