środa, 3 lipca 2013

Kokosowe racuchy z jagodami na deser


Lato to najlepsza pora na racuchy z owocami. Jak tylko pojawiają się jagody wiadomo , że zaczynam szykować się na racuszki. Wzbogaciłam smak racuchów o kokosowy smak.
Polecam wszystkim.
Podaję składniki na małą porcję - akurat na deser lub podwieczorek.


Czas : 1 godzina

Składniki :

1/3 szklanki mąki pszennej 
1/4 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki mleka kokosowego
 1/2 opakowania suszonych drożdży ( ok. 3,5 g - świeżych 2 dag )
szczypta soli
 olej z pestek winogron  do smażenia
 1 jajko
15 dag jagód
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki cukru brązowego kokosowego
1 łyżeczka drobnego cukru
2 łyżki  letniej  wody

Drożdże utrzeć  z łyżeczką drobnego cukru i letnią wodą . Odstawić  na 15 minut.


Wymieszać  mleko kokosowe, jajko , rozczyn drożdżowy , cukier waniliowy , szczyptę soli i obie mąki .



Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany .
Odstawić na 30 minut by ciasto wyrosło .


Umyć i przebrać  jagody usuwając uszkodzone .

Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .


Połowę jagód zmiksować w malakserze z  cukrem brązowym.



Przed podaniem podgrzać sos  w rondelku.


Racuchy podawać lekko przestudzone  ,posypane świeżymi jagodami i polane sosem jagodowym.

*Z tej porcji wyszło 6 racuchów

2 komentarze:

Unknown pisze...

wyglądają pysznie:) bardzo lubię racuchy:)

Unknown pisze...

Witaj, nominowałam twój blog do nagrody Liebster Award wyróżnienie, po więcej informacji zapraszam na www.lekkoogotowaniu.blogspot.com