Lato to najlepsza pora na racuchy z
owocami. Jak tylko pojawiają się jagody wiadomo , że zaczynam szykować się na
racuszki. Wzbogaciłam smak racuchów o kokosowy smak.
Polecam wszystkim.
Podaję składniki na małą porcję -
akurat na deser lub podwieczorek.
Czas : 1 godzina
Składniki :
1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 opakowania suszonych drożdży ( ok. 3,5 g -
świeżych 2 dag )
szczypta soli
olej z pestek winogron do smażenia
1 jajko
15 dag jagód
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki cukru brązowego kokosowego
1 łyżeczka drobnego cukru
2 łyżki letniej wody
Drożdże utrzeć z łyżeczką drobnego cukru i letnią wodą .
Odstawić na 15 minut.
Wymieszać mleko kokosowe, jajko , rozczyn drożdżowy , cukier
waniliowy , szczyptę soli i obie mąki .
Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć
konsystencję gęstej śmietany .
Odstawić na 30 minut by ciasto
wyrosło .
Umyć i przebrać jagody usuwając uszkodzone .
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący
kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .
Połowę jagód zmiksować w malakserze
z cukrem brązowym.
Przed podaniem
podgrzać sos w rondelku.
Racuchy podawać lekko przestudzone ,posypane świeżymi jagodami i polane sosem
jagodowym.
*Z tej porcji wyszło 6 racuchów
2 komentarze:
wyglądają pysznie:) bardzo lubię racuchy:)
Witaj, nominowałam twój blog do nagrody Liebster Award wyróżnienie, po więcej informacji zapraszam na www.lekkoogotowaniu.blogspot.com
Prześlij komentarz