Młodą kapustę z koperkiem robie od
zawsze . Jest przebojem początków lata. Starczy , ze ugotuje do niej młode
ziemniaczki i już nic więcej nie trzeba. Robiłam ją samą, zasmażaną,
zakwaszaną, z pomidorami. Nic trudnego- uszatkować, obgotować, dodać masło i
koper i doprawić . Dziś pomyślałam ,, a co by było gdybym kapusty nie gotowała
tylko udusiła na maśle tak jak warzywa do zupy? ". U mnie od pomysłu do
realizacji moment.
Co Wam będę mówić - sami spróbujcie a
już nigdy nie będziecie kapusty obgotowywać.
Czas : 45 minut
Składniki:
1 mała młoda kapusta ( ok. kg)
5 dag masła ( 1/4 kostki)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka brązowego cukru
sok z cytryny do smaku
1 duży pęczek kopru
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści.
Przekroić na ćwiartki lub ósemki. Usunąć głąb.
Poszatkować na cienkie paseczki.
Wsypać do miski. Posolić i posypać cukrem. Mocno ugnieść i pozostawić na 10
minut.
W garnku rozpuścić masło. Wrzucić na
nie kapustę i na małym gazie dusić mieszając 15 minut. Nie wlewamy wody bo
kapusta ma ją w sobie i w trakcie duszenia ,,puści" jej dość by się nie
przypaliło.
Pokroić koperek.
Wsypać do kapusty 3/4 usiekanego
koperku. Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i
jeśli trzeba szczypta soli i cukru.
Przed podaniem dodać resztę
usiekanego koperku.
Jeśli chcemy to w ostatnim momencie
można oprószyć mąką ( 2 łyżki) i zagotować , ale moim zdaniem nie ma takiej
potrzeby bo kapusta jest i tak gęsta sama z siebie.
Jedno wiem już nigdy nie będę młodej
kapusty gotować - taka jest nieporównywalnie smaczniejsza.
9 komentarzy:
Robię podobnie, ale bez cukru. Pyszna!
pyszne:)
Witam Serdecznie i ogromne dzięki za sposób inny na kapustę ..jutro właśnie miałam w planie ugotować kapustkę i już wiem jak ją zrobię ..Dzięki..Pozdrawiam serdecznie dawno nie pisałam Grażynko żadnych komentarzy ale wciaz jestem fanką twego pichcenia..babcia1..
robie bardzo podobnie nie dodaję cukru, a na koniec zabielam śmietaną;)
Magdalenko- a wiesz , że nigdy nie robiłam kapusty ze śmietanką - muszę koniecznie spróbować.
Nigdy nie próbowałam takiej kapusty wygląda bardzo smacznie.
super pomysł - wypróbuję ;-)
http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
super pomysł :) właśnie dzisiaj robię kapustę Twoim sposobem ale nie byłabym sobą gdybym coś nie zmieniła:dodałam młodą marchew startą na tarce i pod koniec duszenia śmietana ;))) pozdrowionka
lila08- to następny raz ja zrobie po twojemu :)
Prześlij komentarz