Często robię prosta sałatkę z kuskusu
zmieszanego zimnym sosem z warzyw , oleju i soku z cytryny na zimno. Wiem, że
Włosi robią cos podobnego z makaronem. Oryginał nie specjalnie mnie pociągał ze
względu na użycie czosnku i bazylii. Bazylii nie lubię , a czosnku ostatnio nie
mogę. Wymyśliłam sobie wersję a'la Bunia.
Czas: 30 minut
Składniki:
15 dag makaronu świderki
2 duże pomidory
3 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1/3 szklanki pestek z dyni
6 zielonych oliwy ( z zalewy)
2 łyżki usiekanych listków tymianku
2 łyżki usiekanych listków natki pietruszki
skórka otarta z połowy cytryny
sól
pieprz mielony
szczypta mielonej papryki słodkiej
szczypta cukru
kilka kropli tabasco
Nastawić osoloną wodę na makaron.
Pokroić drobno pomidory i oliwki.
Posolić.
Przygotować mieszankę oleju, soku z cytryny , przypraw.
Polać sokiem z cytryny i olejem.
Dodać połowę ziół, pestki dyni, skórkę z cytryny. Doprawić pieprzem, papryką,
tabasco i cukrem. Odstawić .
Wrzucić makaron do gotującego się
wrzątku i ugotować a'dente ( lub wg upodobania).
Odcedzić
i wrzucić do sosu .
Zamieszać dodając resztę ziół. Doprawić do smaku.
Podawać natychmiast jako danie główne
lub ostudzony jako sałatkę.
1 komentarz:
Dobre wpisy
Prześlij komentarz