Dyżurne danie jak przychodzi wnuczka
Czas : 45 minut
Składniki :
pierś z kurczaka
1 utarta na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchew
1 szklanka pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
4 pieczarki
biała część pora
1 łyżeczka Zielonego sosu chili Tao-Tao
2 łyżeczki Sosu chili z ananasem Tao-Tao
olej z pestek winogron
sól
pieprz grubo mielony
papryka mielona słodka
1/4 szklanki mleka kokosowego
W woku rozgrzać 3 łyżki oleju .Wrzucić pokrojoną w kostkę
pierś i zrumienić . Dołożyć pieczarki w plasterkach i por krojony w krążki. Gdy
pieczarki zrumienią się - dodać 2 łyżki oleju - wsypać marchew i kapustę .Smażyć mieszając aż zmiękną. Wlać
mleko kokosowe . Dodać zielony sos chilli i sos chilli z ananasem. Dusić na
małym gazie 5 minut .Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym .
Jeśli chodzi o mleczko kokosowe - to ponieważ lubię tajskie
smaki to ułatwiam sobie życie kupując puszkę mleka na zapas . Potem jak
potrzebuję otwieram , używam tyle co trzeba a resztę zamrażam w pojemniczkach do
robienia kostek lodu . Jak potrzebuję to biorę 1-2 lub więcej i nic się nie
marnuje i nie szkoda takiej puszki kupić .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz