Pomysł na układanie w ten sposób
ogórka podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym w TV ( kompletnie nie
pamiętam co to było bo program był w nocy , dotyczył dań z ryb i ogórek był tam
przypadkiem). Spodobało mi się. Stwierdziłam, że można go ( pomysł) wykorzystać
do innych potraw.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 ogórek wężowy
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ouzo ( greckiej anyżówki)
sól szczypta do smaku
cukier szczypta do smaku
1 anyż gwiazdkowy- (Badian)
Umyć ogórek .Odciąć końce. Obieraczką
do warzyw ścinać cienkie długie paski ( ze skórką ) z ogórka. Najpierw z jednej
a potem z drugiej strony ( środek zostanie bo jest za miękki i z pestkami).
Włożyć do miski. Posolić i posypać
cukrem . Wymieszać.
Przygotować dresing mieszając olej,
sok cytrynowy, anyż gwiazdkowy i ouzo .Odstawić na 10 minut.
Zalać ogórka dresingiem i zostawić na
10 minut.
Odsączyć z dresingu i układać obok
dania do którego będzie podany, osobno w miseczce lub jako dekorację naczynia z
jakąś potrawą.
Tu wykorzystałam jako jadalną dekorację
podając na kratce z anyżkowego - ogórkowego tagliatelle puree ziemniaczane , a
na nim kotlet mielony .
1 komentarz:
musi byc pyszne:)
Prześlij komentarz