Aromatyzowana suszonymi gałązkami
tymianku obsmażona i następnie duszona pierś z kurczaka.
Pozostałe przyprawy minimalistycznie
( sól , papryka mielona, olej i liście lubczyku).
Można podawać na gorąco albo ostudzić
i potem kroić w plasterki i podawać do chleba.
Czas: 45 minut + 1 godzina
marynowania
Składniki:
1 pierś z kurczaka ( pojedyncza )
4 suszone gałązki tymianku
sól do smaku
1 łyżeczka mielonej papryki
kilka liści lubczyku ( może być
suszony lub mrożony)
1/2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
2,5 szklanki wody
1/2 łyżeczki mąki
Umyć pierś z kurczaka. Osuszyć.
Ułożyć w pojemniku i posypać papryką, szczyptą soli. Polać miodem i olejem.
Obłożyć gałązkami tymianku. Wetrzeć przyprawy w mięso.
I zostawić na 1 godzinę
w lodówce.
Zdąć tymianek.
Rozgrzać garnek o grubym dnie ( ze
stali szlachetnej) lub patelnię do smażenia bez tłuszczu. Położyć mięso i
obsmażyć na rumiano.
Wrzucić obok tymianek z marynaty.
Zalać wodą ( odlać 1/3 szklanki i zostawić
). Dodać szczyptę soli , liście lubczyku i doprowadzić do zagotowania.
Zmniejszyć gaz i dusić ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie.
Wyjąć pierś i zostawić na kilka minut
by odpoczęła przed pokrojeniem.
Pierś pokroić ukośnie w plasterki.
Sos przecedzić , dodać masło i wlać
rozrobioną z odlana wodą mąką.- energicznie mieszać w tym czasie trzepaczką do
omletów. Gdy sos zgęstnieje
doprawić go do smaku.
Jeśli mamy można podawać posypując
listkami świeżego tymianku ( akurat nie miałam tym razem).
Podałam z Fioletowym puree .
1 komentarz:
Prosto i pysznie. Przepadam za tymiankiem ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Prześlij komentarz