niedziela, 17 listopada 2013

Tymiankowa pierś z kurczaka


Aromatyzowana suszonymi gałązkami tymianku obsmażona i następnie duszona pierś z kurczaka.

Pozostałe przyprawy minimalistycznie ( sól , papryka mielona, olej i liście lubczyku).

Można podawać na gorąco albo ostudzić i potem kroić w plasterki i podawać do chleba.




Czas: 45 minut + 1 godzina marynowania


Składniki:


1 pierś z kurczaka ( pojedyncza )

4 suszone gałązki tymianku

sól do smaku

1 łyżeczka mielonej papryki

kilka liści lubczyku ( może być suszony lub mrożony)

1/2 łyżeczki płynnego miodu

2 łyżki oleju z pestek winogron

1 łyżka masła

2,5 szklanki wody

1/2 łyżeczki mąki


Umyć pierś z kurczaka. Osuszyć. Ułożyć w pojemniku i posypać papryką, szczyptą soli. Polać miodem i olejem. Obłożyć gałązkami tymianku. Wetrzeć przyprawy w mięso.


I zostawić na 1 godzinę w lodówce.

Zdąć tymianek.

Rozgrzać garnek o grubym dnie ( ze stali szlachetnej) lub patelnię do smażenia bez tłuszczu. Położyć mięso i obsmażyć na rumiano.
Wrzucić obok tymianek z marynaty.

Zalać wodą ( odlać 1/3 szklanki i zostawić ). Dodać szczyptę soli , liście lubczyku i doprowadzić do zagotowania.



Zmniejszyć gaz i dusić ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie.

Wyjąć pierś i zostawić na kilka minut by odpoczęła przed pokrojeniem. Pierś pokroić ukośnie w plasterki.



Sos przecedzić , dodać masło i wlać rozrobioną z odlana wodą mąką.- energicznie mieszać w tym czasie trzepaczką do omletów. Gdy sos zgęstnieje  doprawić  go  do smaku.




Jeśli mamy można podawać posypując listkami świeżego tymianku ( akurat nie miałam tym razem).

Podałam z Fioletowym puree .

1 komentarz:

Nashelly pisze...

Prosto i pysznie. Przepadam za tymiankiem ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl