poniedziałek, 2 grudnia 2013

Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami


Pilaw to jedno z tych dań które za każdym razem wychodzą mi trochę inaczej. A to dodam odrobinę nowej przyprawy. A to czegoś nie dodam. Zmienia się bulion na którym go robię z mięsnego na warzywny .Pojawiają sie nowe dodatki. Jedno się nie zmienia - zawsze jest pyszny . I co ciekawe nawet zdeklarowani mięsożercy godzą się z tym , ze mięsa w nim jest mało lub wcale :)



Czas : 45 minut

Składniki:

4 skrzydełka z kurczaka
10 dag ryżu  ( może być paraboliczny  albo długo ziarnisty)
2 łyżki masła
3 łyżki oleju z pestek winogron
3 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka vegety ( kucharka czy co tam kto używa)
szczypta mielonego anyżu gwiaździstego ( Badianu)
1 łyżeczka mielonego pieprzu
sól- szczypta do smaku
2 łyżki ouzo ( greckiej anyżówki)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 litra bulionu drobiowego
3 dag rodzynek
8 sztuk suszonych moreli
2 duże cebule
1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki

Skrzydełka umyć , odciąć lotki. Ułożyć w pojemniku , skropić 2 łyżkami oleju. Wetrzeć przyprawy ( paprykę, szczyptę soli, pieprz, kminek, 1 łyżeczkę curry , kurkumę, vegetę, skórkę z cytryny, sok cytrynowy  , ouzo  ) i zostawić na 30 minut.


Namoczyć w 1/3 szklanki ciepłej wody rodzynki , morele i skórkę cytrynową.


 W garnku o grubym dnie  rozgrzać masło z olejem i obsmażać  skrzydełka - wyjąć i odłożyć na moment.


Wrzucić do garnka drobno pokrojoną  cebulę i  smażyć cały czas mieszając  .
Po zeszkleniu cebuli wsypać ryż i smażyć by ziarenka ryżu pokryły sie tłuszczem i lekko podsmażyły .


Zalać bulionem. Dorzucić  rodzynki  ,pokrojone morele , skórkę cytrynową odsączone z wody w której się moczyły, resztę curry , szczyptę vegety i pieprzu.


Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion na bardzo małym gazie.


Dołożyć usiekaną  natkę i wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut .



2 komentarze:

Unknown pisze...

pyszny pomysł na obiad:)

Unknown pisze...

Bardzo smakowity te pilaw.