Pilaw
to jedno z tych dań które za każdym razem wychodzą mi trochę inaczej. A to
dodam odrobinę nowej przyprawy. A to czegoś nie dodam. Zmienia się bulion na
którym go robię z mięsnego na warzywny .Pojawiają sie nowe dodatki. Jedno się
nie zmienia - zawsze jest pyszny . I co ciekawe nawet zdeklarowani mięsożercy
godzą się z tym , ze mięsa w nim jest mało lub wcale :)
Czas
: 45 minut
Składniki:
4
skrzydełka z kurczaka
10
dag ryżu ( może być paraboliczny albo długo ziarnisty)
2
łyżki masła
3
łyżki oleju z pestek winogron
3
łyżeczki curry
1/3
łyżeczki kurkumy
1/3
łyżeczki otartej skórki cytrynowej
1
łyżeczka mielonego kminku
2
łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1
łyżeczka vegety ( kucharka czy co tam kto używa)
szczypta
mielonego anyżu gwiaździstego ( Badianu)
1
łyżeczka mielonego pieprzu
sól-
szczypta do smaku
2
łyżki ouzo ( greckiej anyżówki)
1
łyżka soku z cytryny
1/2
litra bulionu drobiowego
3
dag rodzynek
8
sztuk suszonych moreli
2
duże cebule
1/3
szklanki pokrojonej natki pietruszki
Skrzydełka
umyć , odciąć lotki. Ułożyć w pojemniku , skropić 2 łyżkami oleju. Wetrzeć przyprawy
( paprykę, szczyptę soli, pieprz, kminek, 1 łyżeczkę curry , kurkumę, vegetę,
skórkę z cytryny, sok cytrynowy , ouzo ) i zostawić na 30 minut.
Namoczyć
w 1/3 szklanki ciepłej wody rodzynki , morele i skórkę cytrynową.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem i obsmażać skrzydełka - wyjąć i odłożyć na moment.
Wrzucić
do garnka drobno pokrojoną cebulę i smażyć cały czas mieszając .
Po zeszkleniu
cebuli wsypać ryż i smażyć by ziarenka ryżu pokryły sie tłuszczem i lekko
podsmażyły .
Zalać
bulionem. Dorzucić rodzynki ,pokrojone morele , skórkę cytrynową odsączone
z wody w której się moczyły, resztę curry , szczyptę vegety i pieprzu.
Gotować
aż ryż wchłonie całkowicie bulion na bardzo małym gazie.
Dołożyć
usiekaną natkę i wymieszać. Przykryć i
zostawić na 10 minut .
2 komentarze:
pyszny pomysł na obiad:)
Bardzo smakowity te pilaw.
Prześlij komentarz