Przepis bierze udział w Konkursie
"Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest
ZT Kruszwica S.A.
Zawsze ,, chodził" za mną pomysł
by zrobić faszerowaną kapustę .Taką wydrążoną całą główkę zamiast gołąbków.
Jakoś nie robiłam. A teraz trafiła mi się malutka kapustka -taka akurat na 2
osoby. Nie mogłam sobie darować- zrobiłam. Farsz prawie taki jak do gołąbków
tyle , że ryż zastąpiłam kuskusem.
Smakowita Pajda zaskoczyła
mnie możliwościami jej wykorzystania ( dania wegetariańskie, mięsne,
fusion, typowo polskie ).
Czas: 1 godzina
Składniki:
1 mała główka kapusty białej ( ok.
1/2 kg nie więcej)
1 duża cebula
3 łyżki Smakowitej Pajdy ( zioła
ogrodowe lub jabłko z cebulką - obojętnie bo obie pasują)
12, 5 dag mielonej chudej wieprzowiny
( zmieliłam schab) *
4 łyżki suchego kuskusu
4 łyżki usiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
szczypta cukru
9 dag koncentratu pomidorowego (
dałam mały słoiczek Pudliszek)
1 litr wody ( lub bulionu warzywnego
)
Oczyścić kapustę z wierzchnich
zwiędniętych liści. Wyrównać wystającą część głąba.
Odciąć górną część kapusty ( mniej
więcej na wysokości 2/3.
Wydrążyć kapustę ( ja robiłam to
łyżką ) usuwając środkowe liście aż do głąba uważając by pozostały ścianki
złożone z kilku warstw liści.
Tak samo postąpić ze ściętą ,,
czapeczką ".
Przygotować farsz.
Usiekać drobno cebulę i usmażyć ją na
złoto na Smakowitej Pajdzie.
Kuskus zalać wrzącą wodą tak by go
przykrył ,, na palec" - zostawić przykryty na 10 minut.
Wymieszać mięso z usmażoną cebulką,
kuskusem. Doprawić do smaku solą i pieprzem .Dołożyć natkę pietruszki.
Wypełnić wydrążoną kapustę farszem (
z ,, górką") i przykryć wydrążoną ,, czapeczką ".
Obwiązać nicią do mięs by w trakcie
gotowania góra nie spadła.
Ułożyć w wąskim ale dość wysokim
garnku obsypując wkoło usiekanymi wydrążonymi liśćmi.
Zalać wodą lub bulionem ( jeśli wodą
to wlać do niej 1 łyżkę maggi) i gotować na małym gazie ok. 45 minut ( można w
trakcie obrócić kapustę kilka razy bo wypływa i zawsze kawałek wystaje nad
wodą).
Rozrobić koncentrat z wywarem z
gotowania i wlać do garnka.
Potrząsnąć garnkiem by się wymieszał. Dusić 10
minut. Doprawić do smaku cukrem, maggi.
Wyjąć kapustę , usunąć nici.
Przeciąć
kapustę na pół.
Jeśli ktoś chce może zagęścić sos
mąką i zaprawić śmietanką.
* Oczywiście może , a nawet lepiej
dać tłuściejsze mielone np. z łopatki ale ze względu na Mamę tam gdzie mogę
redukuję tłuszcze , starczy w potrawie tego którego użyłam do smażenia cebuli.
4 komentarze:
taki duzy gołąbek w sam raz dla mnie ;) pozdrawiam i zapraszam do siebie!!!
Ciekawy przepis, muszę spróbować !
Też biorę udział w konkursie, powodzenia !!!
To taki gołąbek !:)
Ja też jeszcze nigdy nie robiłem takiej kapusty.Muszę kiedyś spróbować.
Prześlij komentarz