Dawno już miałam ochotę na
wypróbowanie pomysłu na zaprawienie krupniku koncentratem - albo ugotowanie
zupy pomidorowej z kaszą pęczak zamiast ryżu czy makaronu. Podoba mi się taka
zupa bo jest syta , szybka i mogę ,, wyliczyć ,, dokładnie 2 porcje gotując (co jest u mnie
bardzo ważne bo nie lubię jak mi zostają resztki).I co śmieszne to z 2
skrzydełek kurczaka mam zupę i z
ugotowanych skrzydełek i warzyw - farsz do krokietów.
Czas: 45 minut
Składniki:
2 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
kawałek selera
2 gałązki natki pietruszki
1 gałązka lubczyku
1/2 cebuli
1 średni ziemniak
3,5 szklanki wody
5 łyżek kaszy pęczak
1 łyżka maggi lub szczypta przyprawy do
zup ( jaką kto używa)
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
kilka ziaren czarnego pieprzu
natka pietruszki lub tymianek do posypania
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (
płaskie)
Obrać i umyć włoszczyznę ( z cebuli
zdjąć tylko wierzchnie łuski)
Z marchewki odkroić kilka ozdobnych
plasterków.
Resztę warzyw ( po za ziemniakiem)
zrumienić na suchej patelni tak jak do rosołu.
Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie
. Odcedzić. Dodać do zupy.
W garnku ułożyć zrumienione warzywa,
pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i skrzydełka . Dorzucić ziele angielskie,
liść laurowy, pieprz, gałązki lubczyku i natki pietruszki, plasterki marchewki.
Zalać woda. Dodać maggi lub szczyptę przyprawy do zup.
Gotować na małym gazie 45 minut.
Wyłowić warzywa i skrzydełka odłożyć by potem zrobić z nich farsz do krokietów (
bez ugotowanej cebuli , pora i gałązek ziół ) .
Dodać koncentrat. Wymieszać. Doprawić
do smaku.
1 komentarz:
Baaardzo apetycznie wygląda :))
Prześlij komentarz