Wykorzystuję połówkę piersi którą
upiekłam wcześniej (Gęsie piersi pieczone z jabłkami ).
Tak to już u mnie jest , że muszę
kombinować co by tu zrobić by coś co robię na jeden obiad mogło potem w zmienionej
formie być drugim czy trzecim posiłkiem. Tak też jest z tymi piersiami -
zrobiłam na Wielkanoc jedną wersję , a potem drugą połówkę upieczoną po prostu
zamroziłam.
Czas: 15 minut
Składniki:
1 pierś z gęsi
przyprawy do pieczenia gęsi *
4 łyżki mrożonych wiśni
1/2 szklanki wody
2 goździki
2 łyżki miodu
maggi do smaku
1/8
cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
pieprz kolorowy grubo mielony -
szczypta do smaku
papryka w płatkach - szczypta do
smaku
Ponacinane ( wyluzowane od kości )
połówki piersi z gęsi
natrzeć pastą zrobioną z mieszanki przypraw do gęsi i
odłożyć na noc do lodówki.
Piec w namoczonym Garnku Rzymskim (
lub szkle żaroodpornym czy brytfance) w temperaturze najpierw 200 * C , a potem
180 *C ( zmniejszyć w połowie pieczenia) podlane 1/2 szklanki wody.
Gdy piersi będą miękkie wyjąć i
zawinąć w folię aluminiową by chwilę odpoczęły .
Do patelnię wylać 2 łyżki miodu i
ogrzewać aż miód zacznie się karmelizować. Wrzucić 2 goździki, skórkę z
cytryny, 4 łyżki mrożonych wiśni .
Podlać 1/2 szklanki wody. Dodać 3
łyżki sosu od pieczenia gęsi. Posypać szczyptą pieprzu kolorowego grubo mielonego,
szczyptę papryki w płatkach i dodać gałązki tymianku.
Mieszając gotować około 5 minut.
Dorzucić łyżkę zimnego masła i energicznie mieszać trzepaczką. Doprawić
sokiem z cytryny i pieprzem.
Jedną
połówkę piersi pokroić w cienkie plasterki ( drugą zamrozić razem z
tłuszczem od pieczenia na Gęś w kapuście ).
Podgrzać w sosie.
Podawać obłożoną wiśniami i
udekorowaną tymiankiem.
* 5
łyżek majeranku,1 łyżeczka miodu,1 łyżeczka mielonej papryki,1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,1/2 łyżeczki Jarzynki ( Kucharka , Vegety lub co
kto używa ),1 łyżka oleju z pestek winogron
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz