Trochę mnie irytuje gotowanie
polędwicy na parze . To nie jest sposób na nią jaki mi najbardziej odpowiada -
zdecydowanie wolę doprawioną na ostro z patelni.
Ale czasem przychodzi ,, mus,, i trzeba
kombinować jak by tu zjeść coś , żeby dało się zjeść.
A , że lubię stosować zioła zamiast
przypraw - to nawtykałam obok polędwicy wszystkiego zielonego co mam, lekko
posoliłam, dołożyłam łyżeczkę masła i go gara. A , że lenistwo ma u mnie
potencjał - w drugim woreczku ułożyłam obok ziemniak z marchewkami i porem (
odrobinę posolone) z płatkiem masła.
Czas: 1 godzina
Składniki:
1 mała polędwica wieprzowa
1 duży lub 2 średnie ziemniaki
2 małe marchewki
pasek skórki z cytryny
1/2 białej części pora
1 duża gałązka lubczyku
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek tymianku
1 gałązka mięty
2 łyżeczki masła
2 szczypty soli
Umyć polędwiczkę. Osuszyć. Lekko
posolić.
Obłożyć ziołami i umieścić w woreczku
do gotowania na parze dodając połowę masła i pasek skórki z cytryny.
Obrać i umyć ziemniaki, marchew i
por. Ułożyć w drugim woreczku do gotowania na parze. Lekko posolić .Zamknąć
woreczek.
Oba woreczki umieścić w górnym garnku
do gotowania na parze.
Do dolnego garnka nalać wody i
doprowadzić do wrzenia.
Nastawić górny garnek i gotować pod
przykryciem 15 minut. Otworzyć woreczki by para docierała do mięsa i warzyw -
gotować ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie.
Wyjąć warzywa-zamknąć woreczek i
niech poczekają, aż mięso się dogotuje.
Mięso gotować jeszcze ok. 40 minut (
polędwica w całości tak się mniej więcej gotuje ). Gdy będzie miękka dołożyć
obok woreczek z warzywami by się podgrzały
Z polędwicy usunąć zioła. Odkroić 2-4 plastry
mięsa na obiad , a resztę ostudzić i podawać na zimno do chleba.
Warzywa polać masłem i sokiem z
warzyw ( z gotowania).
* gotuję mięso i warzywa ułożone w
woreczku do gotowania na parze by były bardziej soczyste ( w woreczku zbiorą
się soki które wypłucze para.
** druga sprawa to czas gotowania -
nie mogę podawać warzyw ani mięsa al'dente , bo pewne schorzenia ( cukrzyca,
trzustka, wątroba ) , a i wiek już takiej formy gotowania nie tolerują - ma być
po prostu miękko i łatwo do strawienia.
1 komentarz:
świetne zdrowe danie:)
Prześlij komentarz