Bardzo spodobał mi się pomysł
stosowany przy robieniu szaszłyczków yakitori. Malutkie kawałki ,,
wszystkiego,, nabite na patyczki do szaszłyków i upieczone na ruszcie . W moim przypadku
co prawda rusztu w domu nie mam ale smażę na patelni , a potem nabijam na
patyczki i razem podgrzewam.
Czas :45 min
Składniki:
20 dag wątróbek drobiowych
1 mała pojedyncza pierś kurczaka
1/2 dużego jabłka
1 łyżeczka sosu Teriyaki
szczypta mielonej papryki
szczypta pieprzu mielonego
olej ryżowy do smażenia
Pierś pokroić na paski , a potem w
kosteczkę.
Posypać przyprawami i skropić sosem
Teryiaki. Wymieszać. Zostawić na kilka minut.
Na patelnię dać pół łyżki oleju ,
rozgrzać i usmażyć kurczaka na rumiano. Zdjąć z patelni- trzymać w cieple.
Obrać jabłko i pokroić w kostkę.
Wątróbki osuszyć na papierowych
ręcznikach kuchennych .
Na patelnie po kurczaku wlać znów pół
łyżki oleju. Rozgrzać go i usmażyć pod przykryciem wątróbki na rumiano. Zsunąć
z patelni i pokroić w kostkę- trzymać w cieple.
Wrzucić na patelnię jabłko , przykryć
i chwilę smażyć by zmiękło. Zdjąć z patelni.
Nabijać na malutkie patyczki ( ja
nabiłam na wykałaczki ).
Podajemy albo jako danie obiadowe np.
z ryżem i surówką , lub gorącą przystawkę ( wrzucam wtedy masę takich mini szaszłyczków
do miski i podaję na stół razem z innymi daniami ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz