niedziela, 29 czerwca 2014

Prawie yakitori z wątróbek, piersi i jabłek


Bardzo spodobał mi się pomysł stosowany przy robieniu szaszłyczków yakitori. Malutkie kawałki ,, wszystkiego,, nabite na patyczki do szaszłyków i upieczone na ruszcie . W moim przypadku co prawda rusztu w domu nie mam ale smażę na patelni , a potem nabijam na patyczki i razem podgrzewam.



Czas :45 min

Składniki:

20 dag wątróbek drobiowych
1 mała pojedyncza pierś kurczaka
1/2 dużego jabłka
1 łyżeczka sosu Teriyaki
szczypta mielonej papryki
szczypta pieprzu mielonego
olej  ryżowy do smażenia

Pierś pokroić na paski , a potem w kosteczkę.


Posypać przyprawami i skropić sosem Teryiaki. Wymieszać. Zostawić na kilka minut.


Na patelnię dać pół łyżki oleju , rozgrzać i usmażyć kurczaka na rumiano. Zdjąć z patelni- trzymać w cieple.


Obrać jabłko i pokroić w kostkę.


Wątróbki osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych .


Na patelnie po kurczaku wlać znów pół łyżki oleju. Rozgrzać go i usmażyć pod przykryciem wątróbki na rumiano. Zsunąć z patelni i pokroić w kostkę- trzymać w cieple.


Wrzucić na patelnię jabłko , przykryć i chwilę smażyć by zmiękło. Zdjąć z patelni.


Nabijać na malutkie patyczki ( ja nabiłam na wykałaczki  ).


Podajemy albo jako danie obiadowe np. z ryżem i surówką , lub gorącą przystawkę ( wrzucam wtedy masę takich mini szaszłyczków do miski i podaję na stół razem z innymi daniami ).

Brak komentarzy: