piątek, 18 lipca 2014

Fusilli ( świderki) w jagodowe kropki

Chyba się powtarzam , ale proste jest najlepsze. Mamy jagodowy wysyp. Co prawda na jagody do lasu z różnych powodów już nie biegam, ale co za problem kupić?.A jak już są to wszystko robimy- pierogi, zupę jagodową, kisiel, no i właśnie makaron z sosem jagodowym i jagodami.


Czas:20 minut

Składniki:

1 dag makaronu fusilli ( świderki )
1 szklanka jagód
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
5 łyżek cukru ( lekko czubatych)
szczypta soli

Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron-gotować do miękkości ( tu stosuję odstępstwo bo ugotowany al dente nie pasuje mi do tego dania ).

Odcedzić makaron.

W czasie kiedy makaron się gotuje wypłukać w zimnej wodzie jagody ( powybierać listki ). Odłożyć 1/3 szklanki. Resztę jagód , cukier i śmietanę zmiksować.


Gorący makaron polewać chłodnym sosem i posypać odłożonymi jagodami.

1 komentarz:

Konczi i Szpileczka pisze...

Proste pomysły w lecie sprawdzają się najlepiej. Ja jeszcze w tym roku nie jadłam jagód, muszę to szybko nadrobić ;-)