Chyba się powtarzam , ale
proste jest najlepsze. Mamy jagodowy wysyp. Co prawda na jagody do lasu z
różnych powodów już nie biegam, ale co za problem kupić?.A jak już są to
wszystko robimy- pierogi, zupę jagodową, kisiel, no i właśnie makaron z sosem
jagodowym i jagodami.
Czas:20 minut
Składniki:
1 dag makaronu fusilli (
świderki )
1 szklanka jagód
1/2 szklanki kwaśnej
śmietany
5 łyżek cukru ( lekko
czubatych)
szczypta soli
Zagotować osoloną wodę i na
wrzątek wrzucić makaron-gotować do miękkości ( tu stosuję odstępstwo bo
ugotowany al dente nie pasuje mi do tego dania ).
Odcedzić makaron.
W czasie kiedy makaron się
gotuje wypłukać w zimnej wodzie jagody ( powybierać listki ). Odłożyć 1/3
szklanki. Resztę jagód , cukier i śmietanę zmiksować.
Gorący makaron polewać
chłodnym sosem i posypać odłożonymi jagodami.
1 komentarz:
Proste pomysły w lecie sprawdzają się najlepiej. Ja jeszcze w tym roku nie jadłam jagód, muszę to szybko nadrobić ;-)
Prześlij komentarz