wtorek, 22 lipca 2014

Kotlety z kurczaka i warzyw zupy w pomidorach

Jeden z pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw z zupy. Staram się robić z niego różne potrawy bo ugotowany kurczak w sosie po prostu już mi się znudził.




Czas: 15 minut

Składniki :

mięso ugotowane z udka kurczaka
1 małe jajko
1 kromka chleba tostowego
1/2 sporej cebuli
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
1/2 łyżki majeranku
maggi w płynie do smaku
bułka tarta do panierowania
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 gałązki świeżego tymianku
3 łyżki wody

Usiekać obraną cebulę i zeszklić na 1/2 łyżce oleju na złoto.


Obrane ze skórek , chrząstek i kostek mięso z kurczaka zmielić w malakserze razem z odciśniętą marchewką, kawałkiem selera i pietruszki).Przełożyć do miseczki.


Chleb pokruszyć i razem z  jajkiem również zmiksować na papkę w malakserze.


Dodać do mięsa razem z usmażoną cebulą. Wymieszać dokładnie.
Posolić , dodać pieprz mielony, majeranek i maggi .


Uformować 4 małe kotleciki . Panierować w bułce tartej .


Na patelni rozgrzać resztę oleju . Usmażyć na rumiano kotleciki przewracając w trakcie smażenia .


1 duży pomidor pokroić w drobną kostkę.


Wrzucić na patelnię ( ceramiczną lub teflonową ) obok kotletów. Dołożyć masło , gałązki tymianku, lekko posolić. Podlać wodą .


Dusić na bardzo małym gazie aż pomidor się rozpadnie  ( w czasie duszenia przewracać kotleciki).


Podałam z ziemniakami z wody i sałatą ze śmietaną.


* Można do sosu dodać trochę słodkiej śmietanki i zagotować.

1 komentarz:

Unknown pisze...

świetny pomysł:)