Jeden
z pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw z zupy. Staram się robić z niego
różne potrawy bo ugotowany kurczak w sosie po prostu już mi się znudził.
Czas:
15 minut
Składniki
:
mięso
ugotowane z udka kurczaka
1
małe jajko
1
kromka chleba tostowego
1/2
sporej cebuli
sól
do smaku
pieprz
mielony do smaku
1/2
łyżki majeranku
maggi
w płynie do smaku
bułka
tarta do panierowania
2
łyżki oleju
2
łyżki masła
2
gałązki świeżego tymianku
3
łyżki wody
Usiekać
obraną cebulę i zeszklić na 1/2 łyżce oleju na złoto.
Obrane
ze skórek , chrząstek i kostek mięso z kurczaka zmielić w malakserze razem z odciśniętą
marchewką, kawałkiem selera i pietruszki).Przełożyć do miseczki.
Chleb
pokruszyć i razem z jajkiem również
zmiksować na papkę w malakserze.
Dodać
do mięsa razem z usmażoną cebulą. Wymieszać dokładnie.
Posolić
, dodać pieprz mielony, majeranek i maggi .
Uformować
4 małe kotleciki . Panierować w bułce tartej .
Na
patelni rozgrzać resztę oleju . Usmażyć na rumiano kotleciki przewracając w
trakcie smażenia .
1
duży pomidor pokroić w drobną kostkę.
Wrzucić
na patelnię ( ceramiczną lub teflonową ) obok kotletów. Dołożyć masło , gałązki
tymianku, lekko posolić. Podlać wodą .
Dusić
na bardzo małym gazie aż pomidor się rozpadnie ( w czasie duszenia przewracać kotleciki).
Podałam
z ziemniakami z wody i sałatą ze śmietaną.
*
Można do sosu dodać trochę słodkiej śmietanki i zagotować.
1 komentarz:
świetny pomysł:)
Prześlij komentarz