Sierpień to warzywny raj. Jest
wszystko. A mnie aż korci by to ze sobą łączyć i cieszyć się smakiem. Wrzucam
do garnka co akurat kupię i duszę.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
4 kolorowe papryki ( czerwona,
żółta, zielona )
3 pomidory ( najlepiej
działkowe dobrze dojrzałe)
4 ziemniaki
2 cebule
15 dag pieczarek
20 dag fasolki szparagowej
2 ogórki gruntowe
2 średnie marchewki
3 kiełbaski- śląskie ( tak ok 20
dag )
4 łyżki pokrojonego szczypiorku
3 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
szczypta cukru do smaku
papryka mielona do smaku
maggi w płynie do smaku
1,5 szklanki wody
Wypestkowane papryki pokroić w grube paski.
Pomidory kroić w pół plasterki
lub kostkę , ziemniaki w ósemki .
Cebulę w piórka, ogórki i
marchew w grubsze plastry.
Kiełbaski pokroić w pół
plasterki.
Na dno garnka o grubym dnie
wlać olej i podgrzać.
Wsypać cebulę i zeszklić.
Dołożyć pieczarki pokrojone drobno i usmażyć.
Wsypać paprykę, ziemniaki,
marchew, pomidory , fasolkę i kiełbasę.
Zalać wodą. Lekko posolić ,
posypać pieprzem i papryką mieloną ( pieprz 1/2 łyżeczki, papryka łyżeczkę).
Skropić maggi i gotować 45 minut .
Dodać ogórki i dusić jeszcze 10
minut .
Doprawić do smaku.
Podawać posypane usiekanym szczypiorkiem.
* Może niektórym wydaje się, że
za długo duszę warzywa bo przecież tracą jędrność. Ale to tak jak z bigosem-
trzeba by się razem podusiły bo tylko wtedy sos ma wyborny smak.
** Trzeba użyć sporego garnka
bo warzyw jest sporo.
***Wychodzi 4 spore porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz