niedziela, 10 sierpnia 2014

Sierpniowy garnek

Sierpień to warzywny raj. Jest wszystko. A mnie aż korci by to ze sobą łączyć i cieszyć się smakiem. Wrzucam do garnka co akurat kupię i duszę.




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

4 kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona  )
3 pomidory ( najlepiej działkowe dobrze dojrzałe)
4 ziemniaki
2 cebule
15 dag pieczarek
20 dag  fasolki szparagowej
2 ogórki gruntowe
2 średnie marchewki
3 kiełbaski- śląskie ( tak ok 20 dag )
4 łyżki pokrojonego szczypiorku
3 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
szczypta cukru do smaku
papryka mielona do smaku
maggi w płynie do smaku
1,5 szklanki wody

Wypestkowane papryki  pokroić w grube paski.
Pomidory kroić w pół plasterki lub kostkę , ziemniaki w ósemki .
Cebulę w piórka, ogórki i marchew w grubsze plastry.
Kiełbaski pokroić w pół plasterki.
Na dno garnka o grubym dnie wlać olej i podgrzać.
Wsypać cebulę i zeszklić.
Dołożyć  pieczarki pokrojone drobno i  usmażyć.
Wsypać paprykę, ziemniaki, marchew, pomidory , fasolkę i kiełbasę.
Zalać wodą. Lekko posolić , posypać pieprzem i papryką mieloną ( pieprz 1/2 łyżeczki, papryka łyżeczkę). Skropić maggi i gotować 45 minut .
Dodać ogórki i dusić jeszcze 10 minut .
Doprawić do smaku.
Podawać posypane usiekanym szczypiorkiem.

* Może niektórym wydaje się, że za długo duszę warzywa bo przecież tracą jędrność. Ale to tak jak z bigosem- trzeba by się razem podusiły bo tylko wtedy sos ma wyborny smak.


** Trzeba użyć sporego garnka bo warzyw jest sporo.

***Wychodzi 4 spore porcje.

Brak komentarzy: