Ciągle mnie zadziwia fakt, ze
pozornie lekka modyfikacja w jakimś daniu powoduje, ze potrawa smakuje zupełnie
inaczej. Bardzo często podawałam kaszę gryczaną i sos grzybowy do jakichś II
dań mięsnych. Robiłam też kaszę gryczaną wypiekaną z grzybami na smaku z
gotowania grzybów suszonych. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość-
ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem i duszenie w tej formie.
Gorąco wszystkim polecam- przekonacie się, ze każda z tych propozycji smakuje
inaczej.
Czas: 45 minut
Składniki:
10 dag kaszy gryczanej palonej (1
woreczek )
1 garść ) ok. 3/4 szklanki) krajanki
suszonych grzybów np. podgrzybków
1 łyżka mączki grzybowej
1 szklanka wody
1 szklanka bulionu warzywnego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
3 łyżki mąki
pieprz mielony do smaku
sos sojowy grzybowy do smaku (
zamiennie może być maggi w płynie lub inna przyprawa
do zup i sosów w płynie )
sól do smaku
Grzyby namoczyć na noc we wrzącej
wodzie.
Ugotować kaszę gryczaną w osolonej
wodzie ( 1 łyżeczka/1,5 l ) na sypko. Woreczek z kaszą ma być pękaty. Odcedzić
i odłożyć by przestygła.
Jednocześnie z gotującą się
kaszą robić sos.
Namoczone grzyby przelać razem z wodą
z moczenia do garnuszka. Dolać bulion warzywny , wsypać mączkę grzybową i
gotować na małym gazie 25 minut.
Przecedzić pozostawiając wywar z
gotowania.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać
olej i masło lekko je rumieniąc.
Wsypać mąkę .Wymieszać.
Rozprowadzić wywarem z gotowania
grzybów.
Dodać śmietankę.
Doprawić sosem sojowym grzybowym,
pieprzem i jeśli trzeba solą.
Ogrzewać .Sos powinien być bardzo
gęsty.
Dołożyć ugotowaną kaszę gryczaną.
Dokładnie wymieszać.
Dusić mieszając przez ok. 10 minut by
kasza wchłonęła sos i miała konsystencję risotto.
Ja podaję jako samodzielne danie z
kiszonym ogórkiem ( można wmieszać w nią ,, strzępki " pieczonego mięsa ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz