niedziela, 7 grudnia 2014

Kasza gryczana duszona w sosie grzybowym

Ciągle mnie zadziwia fakt, ze pozornie lekka modyfikacja w jakimś daniu powoduje, ze potrawa smakuje zupełnie inaczej. Bardzo często podawałam kaszę gryczaną i sos grzybowy do jakichś II dań mięsnych. Robiłam też kaszę gryczaną wypiekaną z grzybami na smaku z gotowania grzybów suszonych. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość- ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem i duszenie w tej formie. Gorąco wszystkim polecam- przekonacie się, ze każda z tych propozycji smakuje inaczej.




Czas: 45 minut

Składniki:

10 dag kaszy gryczanej palonej (1 woreczek )
1 garść ) ok. 3/4 szklanki) krajanki suszonych grzybów np. podgrzybków
1 łyżka mączki grzybowej
1 szklanka wody
1 szklanka bulionu warzywnego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
3 łyżki mąki
pieprz mielony do smaku
sos sojowy grzybowy do smaku ( zamiennie może być maggi w płynie lub inna przyprawa
       do zup i sosów w płynie )
sól do smaku

Grzyby namoczyć na noc we wrzącej wodzie.
Ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka/1,5 l ) na sypko. Woreczek z kaszą ma być pękaty. Odcedzić i odłożyć by przestygła.
Jednocześnie z gotującą się kaszą  robić sos.
Namoczone grzyby przelać razem z wodą z moczenia do garnuszka. Dolać bulion warzywny , wsypać mączkę grzybową i gotować na małym gazie 25 minut.
Przecedzić pozostawiając wywar z gotowania.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i masło lekko je rumieniąc.
Wsypać mąkę .Wymieszać.
Rozprowadzić wywarem z gotowania grzybów.
Dodać śmietankę.
Doprawić sosem sojowym grzybowym, pieprzem i jeśli trzeba solą.
Ogrzewać .Sos powinien być bardzo gęsty.
Dołożyć ugotowaną kaszę gryczaną. Dokładnie wymieszać.
Dusić mieszając przez ok. 10 minut by kasza wchłonęła sos i miała konsystencję risotto.

Ja podaję jako samodzielne danie z kiszonym ogórkiem ( można wmieszać w nią ,, strzępki " pieczonego mięsa ).

Brak komentarzy: