Zupę ugotowałam dzięki internetowej
koleżance Pyzie ( czyli Izie ).
Wzorowałam się na jej przepisie ,,Krupnik z grzybkiem,, lekko go modyfikując.
A grzybki które użyłam czyli tytułowe
trąbiki ( pieprznik trąbkowy ) mam dzięki Izie.
Czas: 1 godzina
Składniki:
2 pałeczki z kurczaka
1/2 średniej marchewki
pietruszka - 1/4 użytej marchewki
seler- 1/4 użytej marchewki
por - 3 łyżki usiekanego bardzo
drobno
2-3 małe ziemniaki
3 listki lubczyku ( z kawałkiem
gałązki)
rozmaryn- mała gałązka
3 płaskie łyżki kaszy pęczak
10 drobnych suszonych grzybków ( pieprznik trąbkowy)
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego do
smaku
sól do smaku
maggi w płynie do smaku
3,5 szklanki wody
natka pietruszki do posypania
Obrać i umyć warzywa i ziemniaki.
Utrzeć na dużych oczkach tarki
jarzynowej marchew, seler i pietruszkę.
Pokroić w małą kostkę ziemniaki.
Usiekać drobno por.
Kaszę zalać w miseczce zimną wodą ,
zamieszać i zlać mętną wodę. Zalać ponownie i powtarzać płukanie aż woda będzie
klarowna.
Do garnka przełożyć warzywa,
ziemniaki, umyte mięso, wypłukaną kaszę, grzybki.
Zalać wodą.
Dodać przyprawy- liść laurowy,
lubczyk, szczyptę soli, pieprz ziołowy, gałązkę rozmarynu.
Zagotować , zmniejszyć gaz i gotować
pod przykryciem ok. godziny.
Wyjąć kurczaka.
Wyłowić rozmaryn, liść laurowy,
lubczyk.
Doprawić zupę do smaku maggi w płynie.
Mięso można obrać z kości i chrząstek
lub włożyć całe pałeczki na talerz ( moja Mama np. bardzo lubi zjadać mięso po
zupie z musztardą ).
Podawać posypany usiekaną natką
pietruszki wkładając do każdej porcji połowę grzybków.
* Zgodnie z tym co mówiła Pyza nie trzeba trąbików moczyć przed gotowaniem.
1 komentarz:
konkretne pożywne danie:)
Prześlij komentarz