piątek, 15 maja 2015

Okoń nilowy z koperkiem

Delikatne białe mięso + wiosenny koper cóż może być smaczniejszego ?.



Czas: 30 minut

Składniki:

2 porcje okonia
mąka do oprószenia
pieprz czarny grubo mielony do smaku
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
3 łyżki drobno usiekanego koperku
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła

Osuszyć pokrojonego na porcje okonia.
Posypać grubo mielonym pieprzem. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ryby i smażyć na złoto.
Gdy ryba jest gotowa przełożyć ją na moment na talerzyk , a na patelnię po zlaniu oleju  dodać masło i wsypać 2/3 kopru.
Podgrzać masło. Dodać rybę. Skropić sokiem z cytryny.

Podając posolić i posypać resztą koperku.

Brak komentarzy: