Aromatyczny
barszczyk doprawiony trochę inaczej.
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
1
duże udko z kurczaka
2
średnie marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera
kawałek
pora
2
małe buraczki
Delikat
( lub inna przyprawa do zup )
przyprawa
,, Czerwona czubrica " ( mieszanka suszu czubricy, papryki słodkiej,
czosnku, soli )
4
średnie ziemniaki
4
szklanki wody
sok
z cytryny
2
łyżki natki z pietruszki- pokrojonej
1/2
szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Ziemniaki
pokroić w kostkę, marchew ( 1 ) w plasterki, buraki utrzeć na tarce jarzynowej
( grube oczka ) .Mięso, warzywa , ziemniaki zalać wodą i dodać Delikatu ( ok 1
łyżki na początek ) . Gotować ok 1 godziny. Wyjąć mięso , całą marchew,
pietruszkę, seler, por . Zupę doprawić do smaku czubricą , Delikatem .
Mięso
obrać ze skórek, chrząstek , kości i rozdrobnić i dodać do zupy . Lekko
zakwasić do smaku sokiem z cytryny .Podawać posypaną natką pietruszki z
dodatkiem słodkiej śmietanki .
Warzywa
z zupy użyć do sałatki - można też planując pod tym kątem włożyć do zupy na
początku 1 buraczka dodatkowo i potem zrobić sałatkę buraczaną ( z rybą wędzoną
, kiełbasą )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz