sobota, 30 lipca 2011

Barszcz czerwony doprawiany czubricą


Aromatyczny barszczyk doprawiony trochę inaczej.





Czas : 1 godzina

Składniki :

1 duże udko z kurczaka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 małe buraczki
Delikat ( lub inna przyprawa do zup )
przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( mieszanka suszu czubricy, papryki słodkiej, czosnku, soli )
4 średnie ziemniaki
4 szklanki wody
sok z cytryny
2 łyżki natki z pietruszki- pokrojonej
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew ( 1 ) w plasterki, buraki utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Mięso, warzywa , ziemniaki zalać wodą i dodać Delikatu ( ok 1 łyżki na początek ) . Gotować ok 1 godziny. Wyjąć mięso , całą marchew, pietruszkę, seler, por . Zupę doprawić do smaku czubricą , Delikatem .



Mięso obrać ze skórek, chrząstek , kości i rozdrobnić i dodać do zupy . Lekko zakwasić do smaku sokiem z cytryny .Podawać posypaną natką pietruszki z dodatkiem słodkiej śmietanki .
Warzywa z zupy użyć do sałatki - można też planując pod tym kątem włożyć do zupy na początku 1 buraczka dodatkowo i potem zrobić sałatkę buraczaną ( z rybą wędzoną , kiełbasą )


Brak komentarzy: