sobota, 30 lipca 2011

Bukiet z parówkowych ośmiorniczek





5 sztuk parówek ( użyłam drobiowe w osłonce - 25 dag )
woda
25 wykałaczek
1 pomidor
liście melisy , natki pietruszki do dekoracji
Pomysł jest bardzo prosty . Delikatnie obrać parówki z foliowych osłonek .Pokroić parówki na kawałki ( tak po 3,5-4 cm ) , a potem każdy kawałek nacinać w ,, ośmiorniczkę ,, tzn. pozostawiając 1 centymetrowy kawałek w stanie nienaruszonym rozkroić na pół , potem te połówki jeszcze na pół i jeszcze raz na pół . Parówka jest z takimi ,, frądzelkami ,, .
Nastawić garnuszek z wodą .Do zimnej włożyć kawałki parówek i podgrzewać. Parówki rozchylą się i będą wyglądały jak ,, ośmiorniczki ,, .
Odcedzić . W spód każdej ,, ośmiorniczki ,, wbić wykałaczkę i taką nabić na pomidora . Zrobić tak ze wszystkimi . Udekorować listkami melisy i natki pietruszki . Podawać w towarzystwie ustawionego pokrojonego w malutkie kawałeczki chleba , musztardy , chrzanu i ketchupu.




Brak komentarzy: