Uwielbiam
wszelkie burgery - tyle ze te kupne nie do końca mi pasują- wole robione w domu
. Modyfikuje je na wszelkie sposoby .
Czas
:30 minut
Składniki
:
25
dag mielonego tatarowego ( kupuje paczkowane Morlin albo sama mielę chudą
wołowinę )
1
jajko
2
łyżki oleju
2
łyżki bułki tartej
2
łyżki wody
1/3
kostki smalcu
maggi
sól
pieprz
mielony
2
czerwone cebule
2
ząbki czosnku
szczypta
cukru
mąka
Cebulę
obrać i pokroić w cienkie pół plasterki . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu i
smażyć cebulkę na rumiano . Posypać ją szczyptą cukru tak by sie karmelizowała
. Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym .
Wyrobić
dokładnie mięso, olej, wodę, jajko , bułkę tartą .Doprawić do smaku solą ,
pieprzem i maggi , roztartym z solą czosnkiem .Uformować 3 burgery . Obtoczyć
lekko w mące . Spłaszczyć . Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na
rumiano z obu stron przewracając je kilka razy .
Podawać
z ziemniakami puree , frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi . Ja podaję
z ziemniakami z wody obłożone karmelizowaną cebulą i posypane natką pietruszki.
Do tego zestaw surówek ( nie przepadam za burgerami w bułce - w każdym razie
nie na obiad ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz