Aromatyczna, ziołowo-
owocowa – dietetyczna rybka z parowaru.
Czas :15 minut + 3
godziny w marynacie
Składniki :
2 małe , podłużne
filety z białej ryby ( lub 1 duży przekrojony na dwie części wzdłuż )
½ cytryny
3 łyżki pokrojonej
natki pietruszki
1 łyżka pokrojonych
listków bazylii cytrynowej ( lub szczypta mielonej trawy cytrynowej , lub
suszonej bazylii )
½ łyżeczki mielonego
pieprzu
szczypta soli
3 łyżki oleju
słonecznikowego
2 gruszki ( w tym
jedna obrana i utarta na tarce jarzynowej na grubych oczkach )
2 łyżeczki masła
Filety rybne polać
olejem , skropić sokiem z cytryny, posolić , popieprzyć posypać ziołami,
położyć na nią kawałki skórki cytrynowej ( kawałek o powierzchni pudełka od
zapałek pokrojony w paseczki. Nałożyć na nią utarta 1 gruszkę . Zostawić
przykrytą w pojemniku i zostawić w lodówce na 3 godziny . W tym czasie kilka
razy przewracać filety.
Obetrzeć marynatę
.Zwinąć roladki wokół połówki gruszki ( przekroić gruszke na pół razem z
ogonkiem – tak by ozdobnie wystawał. ). Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w parowarze
i gotować 15 minut.
Po wyjęciu z parowara
usunąć delikatnie wykałaczki , a filety polać rozpuszczonym na patelence
masłem.
1 komentarz:
zapowiada się pyszne połączenie :)
Prześlij komentarz