poniedziałek, 25 lipca 2011

Crumble szarlotkowe wg Buni


Jak się nie umie piec to trzeba ,, cudować "


Czas : 1 godzina

Składniki :

20 dag kruchych ciasteczek z cukrem
10 dag masła + do smarowania foremki
2 duże jabłka ( ok 40 dag )
bułka tarta do wysypania foremki
1 jajko
1 kisiel jabłkowy bez cukru ( taki na 1/2 l wody )
4 łyżki cukru
Ciasteczka zmiksować z masłem  i żółtkiem.  Wstawić ciasto do lodówki. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne ( obierki i ogryzki zostawić na ugotowanie napoju ) i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Odcisnąć pozostawiając sok . Jabłka włożyć do garnuszka , dodać 2 łyżki cukru. Zagotować. Zmieszać sok z jabłek z 2,5 łyżki kisielu - wlać do jabłek i gotować aż masa zgęstnieje .Ostudzić .Ubić pianę z białka . Dodać do niej na końcu 2 łyżki cukru i resztę kisielu - dobrze wymieszać mikserem .
Foremkę do pieczenia ( małą tortownicę lub foremkę do tart ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wylepić dni i boki 2/3 ciasta . Na ciasto wyłożyć masę z jabłek, na nią pianę z białek , a na wierzch pokruszyć resztę ciasta .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C - wstawić ciasto i piec 45 minut .
Nie da się tego specjalnie elegancko podawać bo jest wilgotne .Najlepiej smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych ( ja tym razem dałam bez lodów bo obiad był syty ).





3 komentarze:

piegusek1976 pisze...

piękne cudowanie :) pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Buniu,od dawna czytam Twoje przepisy ,a później wykorzystuję je w mojej kuchni.Napisz proszę gdzie kupić tego "przydasia" do przecieraków .Pozdrawiam.Alicja

Unknown pisze...

Kochanie nie wiem gdzie kupić - dostałam w prezencie . Moje przywędrowały z Legnicy .