Danie
kuchni Fusion - dorsz nabiera bardzo ciekawego smaku.
Czas
: 45 minut
Składniki
:
2
kawałki filetów z dorsza
4
duże ziemniaki
6
białych części młodego pora ( lub pocięty większy )
1/2
szklanki mleka kokosowego
olej
słonecznikowy do smażenia
mąka
do oprószenia
sól
melisa
świeża ( kilkanaście listków )
curry
sok
z 1 cytryny
1/2
łyżeczki otartej skórki cytrynowej
1/2
szklanki wody
Filety
z dorsza umyć i skropić sokiem z cytryny
zmieszanym z łyżką oleju
słonecznikowego . Zostawić na pół godziny .Osuszyć . Posolić i posypać curry .
Oprószyć mąką .Usmażyć na rumiano ( ja zrobiłam to na patelni Patelni Delimano Dry Cooker na odrobinie oleju , ale można usmażyć
tradycyjnie i odsączyć z tłuszczu ).
W szerokim garnku ( lub na patelni
Dry Cooker ) ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki .( oczywiście obrane i umyte
), a pomiędzy nimi kawałki pora Posolić
. Posypać otartą skórka cytrynową i
listkami melisy .Zalać 1/2 szklanki wody zmieszanej z mlekiem kokosowym i
szczypta curry .Przykryć i dusić 20 minut na średnim gazie . Dołożyć kawałki ryby (
rozsunąć ziemniaki tak by ryba zanurzyła się w sosie ) i dusić jeszcze 10 minut
na małym gazie pod przykryciem .Przed podaniem posypać usiekaną melisą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz